Geen focus op werkstress, werkgeluk is wat je wil!
26 oktober 2021 
2 min. leestijd

Geen focus op werkstress, werkgeluk is wat je wil!

We leven in een maatschappij waarbij we op onze hoede zijn. Werken we niet te hard en te veel? Doen we wel wat we echt leuk vinden? Passen we op voor een burn-out of bore-out? Hebben we last van stress? Geen focus op werkstress, werkgeluk is wat je wil!

Werkstress > werkgeluk

Als werkgever en HR-manager wil je dat het goed gaat met je personeel. We zijn geneigd ons te focussen op werkdruk en werkstress en willen zoveel mogelijk stress bij de medewerkers wegnemen. Burn-outklachten en overspannenheid komt helaas veel voor. TNO-onderzoek geeft aan dat het ontwikkelen van burn-outklachten vooral wordt veroorzaakt door een opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren. Deze verschillende factoren hangen samen met het werk, de persoon zelf en de maatschappij.

Focussen op werkgeluk!

Wat nou als we ons vooral focussen op het werkgeluk en het werkplezier van de medewerkers? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gelukkig zijn? Dat ze met een glimlach naar hun werk gaan en alles eruit halen wat erin zit? Dat ze trots zijn op waar ze werken in plaats van dat er wordt geklaagd over de werkgever omdat er niet naar ze geluisterd wordt?

Geef aandacht en waardering

Niet iedereen zal het weten van zichzelf, maar elk individu heeft behoefte aan aandacht en waardering. Dit is in het privéleven zo maar ook zeker op de werkvloer. Geef je medewerkers dat ook! Laat ze weten dat ze geen nummertje zijn binnen de organisatie maar een mens. Geef 1-op-1 aandacht en check hoe het met hem/haar gaat. Laat zien dat je waardering hebt voor de taken die worden uitgevoerd en de persoon die daarachter zit.

Vier de successen van het bedrijf!

Nog zo’n bekende. Als er iets fout gaat zijn we geneigd hier uren over te praten, maar hebben we een succes behaald staan we hier kort bij stil. VIER HET! Of je collega nu een nieuwe klant heeft binnengehaald, het bedrijf een nieuwe samenwerking is aangegaan, de cateraar een gezondere lunch serveert of de nieuwe website live staat. Het maakt niet uit hoe groot of klein en wie dit voor elkaar heeft gekregen. Zolang het bijdraagt aan het geluk van de organisatie is het tijd om het te vieren!

Zet mensen in op hun talent

Stel dat de dame van de administratie helemaal past bij jullie bedrijfscultuur maar niet op haar plek zit? Ze is prima in haar werk, maar bruist veel meer op de plek van officemanager? Ze is een echte regelaar, legt makkelijk contact en weet de afdelingen met elkaar te verbinden. Ga op tijd en vaak genoeg het gesprek aan met je medewerkers. Waar zijn ze goed in en op welke plek voelen ze zich als een vis in het water?

Work hard, play harder!

Natuurlijk wil je gemotiveerd en hardwerkend personeel. Zorg ervoor dat de medewerkers zich aan je binden. Dat ze trots zijn op waar ze werken en ze staan achter de visie van het bedrijf. Maar ook dat ze zo enthousiast zijn omdat de bedrijfscultuur fantastisch is. Dit kan al zijn vanwege de goed georganiseerde lunch, de terugkerende vrijdagmiddagborrel of een sportuitje met je collega’s. Maak van kantoor een ontmoetingsplek en speeltuin. Wil je tijdens de Week van de Werkstress 2021 – 15 t/m 19 november - je medewerkers iets leuks bieden? NEE werkstress JA werkgeluk? Een inspirerend incompany Webinar over vitaliteit, stressreductie, gezonde gewoontes of werkgeluk? Nieuwsgierig geworden? Kijk hier snel verder!
Over de schrijver