Vijf tips om werkstress effectief te verminderen
12 oktober 2021 
2 min. leestijd

Vijf tips om werkstress effectief te verminderen

Werkstress komt helaas veel voor bij organisaties. Wanneer je constant te veel druk ervaart kan dit niet goed zijn voor je gezondheid. Van werkstress kunnen we ziek worden, denk aan overspannenheid of een burn-out. Waar worden we dan zo gestresst van en hoe kun je werkstress verminderen?

Stress voelen is normaal

Het begint heel onschuldig. Je werkt ‘gewoon’ wat langer door, je slaapt iets minder maar je voelt je verantwoordelijk en je vindt het belangrijk dat je je deadlines haalt. Af en toe stress voelen op het werk is normaal. Gezonde werkdruk zorgt ervoor dat je beter kunt presenteren en die deadlines dus haalt. Toch is het niet gezond om altijd stress te ervaren. Zodra je lichamelijke of psychische klachten krijgt weet je dat het foute boel is!

Symptomen werkstress

Iedereen ervaart stress op een andere manier. Toch is het duidelijk dat je lichamen signalen geeft die anders zijn dan anders. Luister naar je lichaam! Waarschijnlijk voel je je moe en onrustig. Wie weet heb je concentratieproblemen of ben je vergeetachtig. Of ben je sneller geïrriteerd en moet je vaker huilen. Ook kan het zich uiten in lichamelijk klachten als hoofdpijn, zweten of darmklachten. Werkstress verminderen is noodzakelijk!

5 tips om je werkstress te verminderen

Stress is erg vervelend, maar gelukkig kun je je er iets tegen doen. En daar kun je vandaag al mee beginnen. Negeer de signalen niet en luister naar je lichaam!

Tip 1: maak een lijstje van stressfactoren

Wees je bewust van waar je stress van krijgt. Is het je baas? Heb je te veel werk liggen? Durf je geen nee te zeggen? Maak eens een lijstje van de factoren waar je stress van krijgt. Zodra je weet waar het aan ligt, weet je waaraan je moet werken.

Tip 2: zorg voor minder afleiding

Tegenwoordig word je overspoeld met informatie. Je mailbox, je telefoon, je collega aan je bureau etc. Zoek een rustige omgeving op, sluit je af en toe even helemaal af zodat je je goed kunt focussen. Lees je mails op een aantal vaste momenten en doe één ding tegelijk.

Tip 3: neem het heft in eigen handen

Als je voelt dat er te veel werk op je bordje ligt, dat je geen energie meer uit je takenpakket haalt, je wrijving voelt met een collega: DOE ER IETS AAN! Spreek het uit en neemt het heft in eigen handen. Jij bent de baas over je eigen leven, dus als jij wilt dat het anders wordt regel dat dan!

Tip 4: beweeg voldoende op de dag

Bewegen is gezond! Je lichaam maakt bijv. endorfine aan. Endorfine werkt goed tegen stress omdat het de aanmaak van het stresshormoon cortisol voorkomt. Ook de kleine beweegpauzes zijn goed voor je. Maak een wandeling tijdens de lunchpauze of loop even de trap op en af.

Tip 5: breng structuur aan

Rust, reinheid en regelmaat. Niet alleen belangrijk voor onze kinderen, maar ook voor jou! Ga op vaste tijden naar bed en sta op tijd op. Maak begin van de dag een planning voor de dag. Bepaal wanneer je je mailbox opent, aan die lastige case werkt of wanneer je offertes de deur uit stuurt. Wil je meer leren over rust nemen? Het ‘rust in je hoofd’ webinar leert je op een leuke en makkelijke manier hoe je d.m.v. krachtige mindfulness en yoga technieken rust kunt nemen. Lees hier voor meer informatie over dit webinar of andere toffe Vitallife’s webinars.
Over de schrijver