Terug naar kantoor; vergaderen of verbinden?
05 juli 2021 
1 min. leestijd

Terug naar kantoor; vergaderen of verbinden?

We hebben ons er allemaal zo op verheugd. Terug naar kantoor! Toch gaan we niet meer ‘terug naar normaal’. Zoals de Rabobank het zegt: “op weg naar een nieuwe manier van werken, waarbij we thuiswerken en werken op kantoor combineren”. De vraag is alleen hoe gaat dat er dan uitziet en hoe zorg je voor zoveel mogelijk productiviteit van de medewerkers?

Meerderheid wil thuis blijven werken

Het klinkt natuurlijk fantastisch om het beste van twee werelden te combineren en alle lessen uit de coronatijd mee te nemen. Volgens de jongste meting van TNO wil de overgrote meerderheid van de huidige thuiswerkers dat blijven doen. Bijna één op de vier wil grotendeels of volledig thuiswerken en de helft graag thuis én op locatie. Van werkgevers hoor je verschillende geluiden over het hybride werken. Werkgever A moedigt het hybride werken aan, werkgever B wil al zijn personeel weer op kantoor terugzien en werkgever C wil de keuze bij de werknemer zelf laten. Zo verwacht de Rabobank dat circa 95% van de werknemers gemiddeld 40% van de tijd op kantoor zal werken. Deloitte wil zijn medewerkers hier juist vrij in laten.

Verbinding met je collega’s

Het gevaar van verzamelen op kantoor is dat we vooral met zijn allen non-stop gaan vergaderen. Dat je van de ene naar de andere vergadering induikt. Dat zou zonde zijn, want dan verplaatsen we alle online meeting naar offline meeting. Wat medewerkers vooral gemist hebben is de verbinding met collega’s. De spontane ontmoetingen bij de koffieautomaat, doelloos rondlopen in het kantoorpand, lekker even naar buiten staren en genieten van het uitzicht (even niet thuis!). Hier word je creatiever van en dit draagt bij aan je werkgeluk. Wanneer je kantoor gaat zien als een vergaderplek kom je iedere keer doodmoe thuis. Dat is de nieuwe manier van werken wat we bedoelen toch?

Kantoor als ontmoetingsplek!

Medewerkers hebben behoefte aan ontmoetingen met anderen. In het echt verbinden met elkaar, omdat we dit al te lang achter de pc hebben gedaan. Kantoordagen inrichten als vergaderdagen gaat er niet voor zorgen dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan. Natuurlijk moet er vergaderd worden, maar niet de hele dag. Laat ruimte over voor spontane ontmoetingen en verplicht ze niet vaste dagen te komen. Medewerkers hebben afgelopen jaar autonomie ervaren en dat heeft een positief effect op hun werkgeluk en productiviteit. Dat willen we toch niet zomaar opgeven? Bereik jouw medewerkers met webinars! Een leuke manier om de verbinden met elkaar op te zoeken en samen te leren over uiteenlopende onderwerpen. Thema’s als gezond thuiswerken, werk-privé balans, werkgeluk, focus en productiviteit en samenwerken vanuit huis lenen zich uitstekend om in deze tijd contact en verbinding met medewerkers te onderhouden.
Over de schrijver