Te hoge werkdruk onderwijs, hoe pak je het aan?
09 november 2021 
1 min. leestijd

Te hoge werkdruk onderwijs, hoe pak je het aan?

Uit onderzoek van Effectory - een feedbackplatform voor organisaties - blijkt dat de werkdrukbeleving in Nederland het hoogst is binnen het onderwijs. Maar liefst 45% ervaart een te hoge werkdruk in het onderwijs, dat is hoger dan bij de overheid (35%) of in de zakelijke dienstverlening (29%).

Oorzaken werkdruk onderwijs

Toch is het niet alleen de hoeveelheid werk en het werktempo die van invloed zijn op de werkdruk. Burn-outs in het onderwijs liggen op de loer en dat komt mede omdat er te veel op het bordje van leraren komt te liggen. De onvoorspelbaarheid van het dagelijkse onderwijswerk en de omgang met de ‘lastige’ studenten spelen ook een rol. Daarnaast kan het zijn dat leerkrachten niet betrokken worden bij bijv. het vormgeven van onderwijsmethoden. Ze missen dan een bepaalde vrijheid en autonomie en ook dat kan ze gaan opbreken.

Een goede werkdruk

Een goede werkdruk leidt tot meer bevlogenheid. Een hoge werkdruk wordt in verband gebracht met een mindere mate van bevlogenheid. Medewerkers met een goede werkdruk zijn 12% meer bevlogen dan medewerkers met een hoge werkdruk. Uit het onderzoek van Effectory blijkt dat de jongste medewerkers (24 of jonger) en de oude medewerkers (65 of ouder) de minste druk ervaren. Jongere medewerkers hebben in het begin van hun loopbaan minder verantwoordelijkheid. Naarmate ze groeien in hun functie komt er meer verantwoordelijkheid bij kijken en dus meer werkdruk. Echter ervaar je aan het einde van je loopbaan dan weer minder druk omdat het hoeveelheid werk afneemt.

Top 3 items hoe je de werkdrukbeleving kunt verbeteren

  1. De medewerker heeft voldoende tijd het werk uit te voeren.
  2. Hij/zij kan het werk uitvoeren zonder gestoord te worden door onnodige regels en procedures.
  3. En ervaart een goede balans tussen werk en privé.

Top 3 items hoe de werkgever de werkdruk positief kan beïnvloeden

  1. De medewerker heeft de juiste middelen om het werk efficiënt uit te kunnen uitvoeren.
  2. Hij/zij voelt waardering door de organisatie.
  3. En ontvangt voldoende steun in tijden van verandering.
Of je nu als HR Professional werkt in het onderwijs of niet, als je een te hoge werkdruk herkent binnen je organisatie heeft Vitallife iets voor jou en je medewerkers! Doe mee aan het gratis webinar ‘Ken het geluk van werkdruk’ op maandag 15 november om 12.00 uur.
Over de schrijver