Meer energie in je dag, beginnen met beweging!
16 augustus 2021 
1 min. leestijd

Meer energie in je dag, beginnen met beweging!

In de oertijd startte je je dag met jagen op voedsel om vervolgens een vuurtje aan te steken om het eten voor te bereiden. Volop in beweging dus! Vandaag de dag rol je je bed uit om de koelkast de plunderen, vluchtig je ontbijt naar binnen te werken en je werkdag te beginnen. We zijn gestopt onze dag te starten met beweging. Wat nou als we hier weer mee starten, waardoor je meer energie in je dag ervaart?

Intensief bewegen

Ik hoor je denken: “bewegen in de ochtend, daar heb ik helemaal geen tijd voor en waar is dit eigenlijk goed voor?” Het voordeel is dat je helemaal niet heel lang hoeft te bewegen om het gewenste effect te krijgen. Doe het kort en intensief en je zult de dag goed beginnen. Dit komt omdat er cortisol vrijkomt. Dit maakt je scherp, helder en alert waardoor je je goed kunt focussen. De vermoeidheid verdwijnt gelijk, dus je kunt een vliegende start van je werkdag maken!

Wat is cortisol?

Even wat extra uitleg. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten. Net als in de oertijd! In dit geval bedoel ik het niet zo letterlijk natuurlijk maar het zorgt er wel voor dat je voor een langdurige periode met een stresssituatie (lees: drukke agenda, deadlines, lange to-do lijstjes etc.) om kunt gaan. Je kunt je werkdag met volle focus en energie aangrijpen.

5 redenen om ‘s ochtends te bewegen voor meer energie in je dag!

  1. Vermindert stress en spanningen Je zult je heel goed gaan voelen en een heldere geest krijgen. Het doen van lichamelijke oefeningen activeert de geluksstofjes in je hersenen, waardoor je minder last van spanningen en stress zult hebben en je je tevreden zult gaan voelen.
  2. Brengt je stofwisseling op gang Je lichaam en je geest wordt wakker. Je brengt je stofwisseling op gang na de nachtrust en deze blijft urenlang op een hoog niveau.
  3. Verhoogt je energieniveau Je verhoogt het energieniveau van je lichaam. Hierdoor zul je de hele dag actief kunnen zijn en je energiek voelen. Van de normale namiddagdip die iedereen wel voelt zul je geen last meer hebben.
  4. Verbetert je hersenfuncties Je vergroot de toevoer van zuurstof naar je hersenen, waardoor je problemen en uitdagingen die tijdens de werkdag optreden beter aan kunt.
  5. Stimuleert het ontwikkelen van discipline Je ontwikkelt je discipline, doordat je de dag begint met een nieuwe gewoonte. Deze discipline zal je de rest van de dag met je meenemen.
Wil je jezelf de nieuwe gewoonte aanleren de dag energiek en met focus te beginnen? Doe dan samen met je medewerkers mee met de Vijfdaagse Challenge tijdens de Vitaliteitsweek maandag 20 september t/m vrijdag 24 september. Lees HIER alle details over deze toffe Challenge!
Over de schrijver