Herken Burn-out bij thuiswerken
02 november 2021 
1 min. leestijd

Herken Burn-out bij thuiswerken

Hoe gaat het nou echt met je medewerkers? Door het langdurige thuiswerken heb je een behoorlijke tijd weinig grip gehad op je medewerkers. Natuurlijk was er wel contact maar vooral via online meetings, mail of telefoon. Een burn-out na thuiswerken ligt op de loer, hoe signaleer je dit?

Werk en privé loopt door elkaar

Het heeft nogal wat van ons gevraagd (en in veel gevallen, dat doet het nog steeds!). Of je nu thuis hebt gewerkt of je inmiddels aan ‘hybride werken’ doet, een nieuwe manier van werken was het voor ons allemaal! En dat is niet zo gek, want ineens was je werk en privéleven erg lastig van elkaar te scheiden. Er werd veel gevraagd van je zelfstandigheid en een gevoel van ‘het alleen moeten doen’ overheerst. Minder verbinding met collega’s, je team, het bedrijf waarvoor je werkt.

Aanhoudende vermoeidheid

Veel medewerkers ervaren stress vanwege de coronapandemie. Het herkennen van een burn-out is soms lastig, toch is een duidelijke klacht een gevoel van ‘aanhoudende vermoeidheid’. Daarnaast ben je minder gemotiveerd, je voelt je minder betrokken bij je werk en je hebt steeds meer moeite om zelfstandig je werk te kunnen doen. Dit leidt tot zowel mentale als fysieke klachten.

Klachten burn-out

  • Je krijgt je werk niet op tijd af
  • Je hebt geen overzicht meer over wat je nog moet doen
  • Prikkelbaarheid, verdriet of woede
  • Je verliest interesse in dingen die je vroeger leuk vond
  • Je voelt je onverschillig of ontmoedigd over werk
  • Slecht slapen, onrustig, daardoor nog vermoeider
  • Lichamelijke symptomen: pijn op de borst, hoofdpijn, hartkloppingen of duizeligheid

Houd elkaar in de gaten!

Nu je elkaar weer meer fysiek en live ziet, kun je elkaar beter in de gaten houden. Wees alert op alle klachten van een burn-out bij je medewerkers. Ga genoeg het gesprek met elkaar aan. Zit diegene nog wel op zijn plek? Is er genoeg uitdaging? Hoe gaat de medewerker om met verandering? Daarnaast is het natuurlijk van belang een zo’n fijn mogelijke werksfeer te creëren. Het belang van de organisatiecultuur wordt vaak onderschat. Meer hierover lees je in de blog ‘Kantoor als ontmoetingsplek en speeltuin’. Zou jij willen dat jouw medewerkers een manier vinden om te gaan met veranderingen en uitdagingen? Gun je ze een routine die helpt de persoonlijke doelen ook daadwerkelijk te behalen? En, niet onbelangrijk, om echt de verbinding met elkaar op te zoeken? Dan is het webinar GoFit21 zeer geschikt!
Over de schrijver