Werk privé balans? Nee, de werk privé dans!
23 april 2021 
2 min. leestijd

Werk privé balans? Nee, de werk privé dans!

Tijdens het thuiswerken merk je dat alles door elkaar heen loopt. Jouw werk en privé balans is aardig onder druk komen te staan en de grenzen vervagen. Je brengt je kinderen naar school of laat de hond snel uit en je start de dag met je eerste kopje koffie achter je laptop. ‘s Avonds na het eten is de verleiding groot weer achter die laptop te kruipen. Je wordt er knettergek van dat alles door elkaar loopt. Je doet je best het allemaal in balans te houden, maar is dat überhaupt wel mogelijk? Het levert stress op als je de werk en privé balans 100% van elkaar wilt scheiden. Dit is simpelweg niet haalbaar. Je zit achter de laptop in je woonkamer, of met mazzel in een kamer apart, en je ontkomt er niet aan dat het privé letterlijk dwars door je scherm heen loopt. Het kan een kat zijn die even gedag komt zeggen, een kind op de achtergrond die om aandacht vraagt. Het kan ook zijn dat er juist iemand in je omgeving ontbreekt. Hoe dan ook, dit is een heel actueel thema! Het ding is dat het niet werkt als je er zo naar blijft kijken.

Balans geeft stress

Balans geeft van nature stress, het wil zeggen dat het precies in evenwicht is, en dat lukt natuurlijk niet. Wat mij betreft kijken we niet meer naar een werk privé BALANS maar een werk privé DANS. De manier hoe we hiernaar gaan kijken komt uit het systematisch werken. Dit gaat over de verschillende rollen die je gedurende de dag aanneemt en hoe je hierin gedraagt als je thuiswerkt. En dat zijn er nogal wat! Je bent vader, moeder, ondernemer, werknemer, huisvrouw, klusjesman, partner etc.

Van moeder naar werknemer en terug

Welke eigenschappen horen dan bij al deze rollen? Denk aan hoe je gedraagt en hoe je praat. Als je het zelf niet weet, ga in gesprek met je collega, man of vriendin want vaak ziet diegene meer dan jijzelf. Diegene weet jouw blinde vlek te vinden, die jij zelf niet ziet maar anderen overduidelijk wel! Als je van jezelf weet welke rollen je vervuld gedurende de dag en je weet welk gedrag hierbij hoort, helpt het je om duidelijkheid te krijgen en kun je gemakkelijker schakelen. Vervolgens is het belangrijk een routine te bedenken wanneer je switch van rol. Als je bijv. een intensief telefoongesprek hebt gehad, is het niet prettig als je direct vanuit dat gesprek een vraag van je kind op je afkrijgt. Bedenkt voor jezelf een routine wat het gevoel van ‘thuiskomen’ nabootst. Adem bijv. een paar keer goed in en uit. Loop even een ommetje, net alsof je van je werk naar je huis loopt. Ruim je kantoor op alsof je naar huis gaat en loop een paar keer de trap op en neer. Het is heel simpel, zolang je maar in een andere staat komt!

In het kort: hoe maak je de werk privé balans?

  1. maak duidelijke afspraken met jezelf (en je gezin) en houd je dan ook hieraan
  2. Kijk naar de rollen die je op je thuiswerkdag vervuld en welk gedrag hierbij hoort
  3. Bedenk een routine als je van rol verandert
De werk en privé DANS is een onderdeel van het omgaan met verandering webinar ‘Start met Veerkracht’. Na dit webinar hebben medewerkers een routine die helpt om iedere dag aan meer veerkracht te bouwen. Meer weten, lees dan hier verder!
Over de schrijver