Energie naast je werk overhouden met deze 7 tips
31 augustus 2021 
2 min. leestijd

Energie naast je werk overhouden met deze 7 tips

Als vitaliteitsexpert vind ik het belangrijk dat werkend Nederland zich zo fit en vitaal mogelijk voelt om zijn/haar werk goed te kunnen uitoefenen. Vooral plezier halen uit het werk gun ik jou en je medewerkers! Hoe fijn is het als je energie naast je werk overhoudt? En wat nou als je daarnaast ook nog eens energie overhoudt voor belangrijke dingen naast je werk? Daar teken je toch ook voor? Je kent het wel, je komt thuis van een harde dag werken en het lukt je nog net een gerecht klaar te maken en de kinderen op bed te leggen. Daarna plof je op de bank en wil je he-le-maal niets meer! Dat is natuurlijk prima als je dat af en toe hebt, en passieve rust kan dan best prettig zijn. Echter wil je dit niet iedere werkdag, al je energie stoppen in je werk en dan uitgeput zijn. Dat zou toch zonde zijn!
Hoe zorg je ervoor dat je energie overhoudt voor de dingen die je (naast je werk) ook belangrijk vindt?
Je wilt je blije en energieke zelf zijn zodat je ook na je werk en in het weekend nog zin hebt om dingen te doen. Dat je zin hebt om een nieuw boek te lezen, die wandeling te maken, genieten van een lunch buiten de deur met een vriendin, of tijd met je gezin doorbrengen in het park. Het maakt niet uit waar je blij van wordt, dat is mega persoonlijk natuurlijk, zolang je het maar doet! Zorg ervoor dat je energie overhoudt voor de belangrijke dingen in het leven, naast al je toppresentaties op de werkvloer. Ik geef je 7 tips mee die je gemakkelijk kunt toepassen:

TIP 1: Energieke dagstart

Begin de dag gelijk met veel energie! Door ‘s ochtends energie te verbruiken krijg je energie de hele dag door, omdat je metabolisme (oftewel: je stofwisseling) hebt aangezet tot actie.

TIP 2: Doe dingen in je ritme

Door altijd dingen in een ritme/ routine te doen (de kracht van herhaling) hoef je niet iedere dag opnieuw het ei van Columbus uit te vinden. Daardoor spaar je dus veel energie op.

TIP 3: Vier je successen

Als iets je is gelukt, hoe klein of groot het ook is, wees dan blij en trots op jezelf. Vier het extra door jezelf te belonen met een lekker kop thee en een break in het zonnetje.

TIP 4: Neem voldoende pauze

Pak voldoende rust en ontspanning gedurende de dag om te voorkomen dat je de hele dag achter je beeldscherm zit. Beweeg wat tussendoor om je energieniveau constant te houden.

TIP 5: Drink voldoende water

Wanneer je niet voldoende water drinkt kost je lijf dit ontzettend veel energie. Let op wat je eet en kies niet voor te veel suikers op het 4 uur moment. Neem bijvoorbeeld een handje nootjes.

TIP 6: Balans energiegevers en nemers

Niet alles op je to-do-lijst is leuk maar zorg voor de juiste balans tussen wat je energie geeft en wat je energie kost. Sowieso een goede tip om daar eens kritisch naar te kijken 😊.

TIP 7: Sluit je dag ontspannen af

Om de dag weer los te kunnen laten is het verstandig dit op een ontspannen manier te doen. Je kunt bijvoorbeeld een korte meditatie of wat ademhalingsoefeningen doen. Lijkt het je leuk een week lang samen met je collega’s je werkdagen energiek te beginnen (tip 1) en ontspannen af te sluiten (tip 7)? Doe dan mee met de Vijfdaagse Challenge tijdens de Vitaliteitsweek maandag 20 september t/m vrijdag 24 september. Lees HIER alle details over deze toffe Challenge!
Over de schrijver