Terug naar kantoor na corona - de terugkeerfase
16 september 2021 
2 min. leestijd

Terug naar kantoor na corona - de terugkeerfase

Het is zover, terug naar kantoor na corona! Het lijkt erop alsof de terugkeer naar het nieuwe oude normaal is aangebroken. Antropoloog Jitske Kramer spreekt over de ‘Corona Cultuurshock’ en heeft het hierbij over de ‘terugkeerfase’. Deze fase begint met een gevoel van euforie maar ook het besef dat we allemaal zijn veranderd. Hoe gaan we hier als mens mee om?

Begin van de coronatijd

Wat hebben we de afgelopen 1,5 jaar tijd veel voor onze kiezen gekregen. Ik herinner het mij nog heel goed dat er bij mij een gevoel van vrijheid overheerste. Het voelde alsof ik nieuwe dingen kon ontdekken als een echte ontdekkingsreiziger! Zo merkte ik dat iemand anders in mijn omgeving als verzorger ervoor wilde zorgen dat iedereen het goed had. Weer een ander pakte al zijn creativiteit bij elkaar om nieuwe dingen te creëren. Iedere type mensen ging hier op zijn/haar eigen manier mee en dit zal ook gelden voor de terugkeerfase. Meer over de fases van de Corona Cultuurshock vind je in deze blog.

De archetypen van Jung

Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung kwam met het begrip archetype binnen de psychologie. Volgens Jung zijn archetypen structuren in ons ‘collectieve onbewuste’. Natuurlijk ben je nooit 100% een type, maar je zult jezelf (of je collega’s) herkennen in een archetype. Het verklaart hoe je in bepaalde situaties reageert en handelt. Er zijn in totaal 12 archetypes: The Innocent, Everyman, Hero, Outlaw, Explorer, Creator, Ruler, Magician, Lover, Caregiver, Jester, and Sage. Ik licht er nu een paar toe.
  • Creator - schepper
De Schepper is warm, hartelijk, enthousiast, intuïtief reagerend en steeds op zoek naar vernieuwing. Is opvallend zichtbaar in uiterlijk en gebaren. Is goed gezelschap en een levendige gastheer. Kan iedereen veel output laten genereren. Is in staat om in een veelheid van ideeën een logische ordening aan te brengen.
  • Outlaw - rebel

De rebel is eigenzinnig, gedreven, vol zelfovertuiging, assertief en confronterend. Door die onafhankelijkheid wel wat afstandelijk. Is vaak nadrukkelijk aanwezig met duidelijke standpunten. Begrijpt de wereld volgens universele overtuigingen en principes. Handelt om te veranderen.

  • Innocent - onschuldige

De onschuldige streeft in het ultieme naar goedheid, rechtvaardigheid en zoekt, op het naïeve af, naar het paradijs op aarde. Is ingetogen, diplomatiek, op zichzelf en ideologisch denkend en dromend. Op zijn hoede om de grote boze en imperfecte buitenwereld maar ten dele toe te laten.

  • Caregiver - verzorger

De Verzorger is onzelfzuchtig, innemend en denkt aan de medemens. Is gedreven om goed te luisteren en te adviseren om het welzijn voor anderen te bewerkstelligen. Heeft een verantwoordelijke instelling en biedt efficiënte druk om een verandering in gang te brengen. Is onvoorwaardelijk aanwezig voor anderen.

Terug naar kantoor na corona, welke archetype ben jij?

Het interessante is nu, welk type ben jij en hoe ervaar jij deze periode? Wat heb je geleerd en wat kun je meenemen naar de terugkeerfase? Natuurlijk heb je niet overal controle op - denk aan de keuzes van je baas hoe zij als bedrijf willen dat hun werknemers handelen - maar gebruik je autonomie! Neem het mee en integreer het in je comeback in het nieuwe oude normaal.

Wekelijks schrijft Vitallife een blog over onderwerpen als gezond thuiswerken, werk-privé balans, werkgeluk, focus en productiviteit. Vind je dit leuk? Houd de website en/of Social Media van Vitallife goed in de gaten. Mocht je eens meer over een onderwerp willen lezen, laat het ons gerust weten!

Over de schrijver