Stress + opladen = goud maar hoe dan?
26 juli 2021 
1 min. leestijd

Stress + opladen = goud maar hoe dan?

Wat nou als ik je vertel dat stress en opladen een gouden combinatie is? Dat ze eigenlijk niet zonder elkaar kunnen om echt in de juiste flow te komen? En dat er drie batterijen bestaan die je kunt opladen? Hoe dit precies zit vertel ik je in deze blog. Stress wordt meestal als iets negatiefs gezien. Toch is dit niet altijd het geval! Stress kan een positieve uitwerking hebben mits je het niet als negatief benoemt. We hebben het echt nodig om productief te zijn, om in beweging te komen, om ons beste werk te leveren, om bergen te verzetten. Kortom: om geweldige dingen te doen!

Opladen en stress

Stel je voor dat je alleen maar aan het opladen bent. Zonder input van stressors (gebeurtenissen of situaties die stress veroorzaken) zouden we een leven hebben als een kabbelend riviertje. Waardoor een bore-out op de loer ligt. Je wordt weinig geprikkeld, de kans op groei is nihil. Als er alleen maar stress is waarbij je vooral aan het haasten, rennen en vliegen bent, ga je richting de burn-out. Beiden is natuurlijk niet wat je wil!

In de flow!

Een gezonde middenweg tussen stress en rust/ ontspanning/ opladen wil je wel! Die brengt ons in de flow en die zorgt ervoor dat we geweldige dingen gaan doen. Ga voor jezelf op zoek naar de juiste balans. Goed om bij jezelf na te gaan hoe je eigenlijk oplaadt. Plof je op de bank, Netflix aan en doe je helemaal niets meer? Of kies je ervoor de natuur in te gaan? Of voor bepaalde ontspanningsoefeningen zoals yoga?

Drie batterijen

We kunnen ons op drie manieren uitgeput voelen en dus ook opladen; oftewel we hebben drie batterijen! Als je fysieke batterij leeg is kom je na een lange werkdag uitgeput thuis en wil je alleen nog maar op de bank ploffen en daar niet meer vanaf komen. Mentale energie gaat over denkkracht, concentratie en focus. Emotionele energie gaat over gevoelens, empathie en sociale omgang. Ga bij jezelf eens na welke batterij er bij jou opgeladen moet worden en hoe je dit het beste kunt doen. Waar word je echt gelukkig van? Waar krijg je letterlijk energie van? Wekelijks schrijft Vitallife een blog over onderwerpen als gezond thuiswerken, werk-privé balans, werkgeluk, focus en productiviteit. Vind je dit leuk? Houd de website en/of social media kanalen van Vitallife goed in de gaten.
Over de schrijver