Stress goed voor je? Kortdurende stress wel!
16 november 2021 
1 min. leestijd

Stress goed voor je? Kortdurende stress wel!

In eerste instantie denk je.. stress is iets wat je niet wilt, want dan loop je over, gaat het niet goed met je en heb je mentale maar ook fysieke klachten. Helaas heeft stress een negatief imago gekregen. Dat is zonde, want gezonde stress zorgt er juist voor dat je in actie komt! Wat nou als ik je vertel dat (kortdurende) heftige stress goed voor je is?

In de actiemodus

Er is een positieve kant aan stress. Als we het niet zouden hebben zouden we niet meer van de bank afkomen! Zouden we niet in een gezonde mate in de actiemodus komen. Stress ligt aan de basis van je energiesysteem. Kortdurende heftige stress kan je leven redden! Of je nu voor een beer wegrent, of een deadline voor je werkt hebt die je echt moet halen. Je ademhaling en stofwisseling versnellen en je bloeddruk en spierspanning stijgen. Je focust je aandacht en er worden stresshormonen aangemaakt.

Stress zorgt voor focus

Bij kortdurende stress heb je te maken met een piekmoment. Juist dat moment zorgt ervoor dat je in actie komt en in de juiste flow zit. Je bent meer gefocust en daardoor kun je presteren en je doelen behalen. Na het piekmoment komt er weer een periode van herstel en opladen. Zodra deze spanning langdurig of chronisch wordt trekt het je leeg en dan is het absoluut niet meer goed voor je! Dan ga je richting overspannenheid of burn-out – je batterij is helemaal op - en herstel je niet en zal de stress onopgemerkt lange periodes in je lichaam blijven.

Adrenaline door je lijf

Als er adrenaline door je lijf stroomt heb je te maken met een dosis stress. Je voelt je opgewonden en enthousiast over iets waardoor je je heerlijk actief en alert voelt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je dingen volhoudt. Denk aan een nachtje doorhalen of extra hard je best doen in de sportschool. Ook zijn gestreste mensen vaak socialer, omdat ze om hulp vragen en meer gericht zijn op mensen. Ze hebben elkaar nodig en willen als team aan de slag gaan. Zorg ervoor dat je medewerkers lekker in hun vel zitten en energie aan het einde van de werkdag overhouden om te kunnen doen wat (naast het werk) ook heel belangrijk voor ze is! Inspireer je medewerkers met onze krachtige webinars.
Over de schrijver