Loslaten geeft ruimte voor nieuwe dingen
13 juni 2021 
1 min. leestijd

Loslaten geeft ruimte voor nieuwe dingen

Loslaten en accepteren, de kleine en de grote dingen. Hoe fijn zal dat zijn! Als je ergens meezit, denk aan veranderingen in de coronatijd die jouw leven overhoop hebben geschopt, kan je dit volledig achter je laten en laat je het dan ook helemaal los? Wanneer je dit half doet, is het afsluiten hiervan bijna onmogelijk en daardoor ontstaat er geen ruimte voor nieuwe dingen. Dat zou zonde zijn!

Half springen doet pijn, dus spring volledig!

Hoe vaak zegt niet iemand tegen je “laat het gewoon los”. We weten dat ze het goed bedoelen maar hoe doe je dat precies, loslaten? Laatst volgde ik een training bij Business Coach Tibor en hij zei iets in de trant van “half springen doet pijn, want dan flikker je op de grond. Dus spring volledig”. Kortom: iets half doen heeft weinig zin, doe het dan niet! Dus kies voor loslaten en doe het met al je ziel en zaligheid. Het is gebeurd en het is tijd voor nieuwe kansen.

Bedenk een ritueel om het los te laten

Wat heb je nodig om volledig los te kunnen laten? Dit hangt er een beetje van af hoe groot het is. Als het iets kleins is kan het zijn dat een stuk bewustwording al voldoende is. De situatie heeft zich al voorgedaan, het was klein en het is gebeurd, accepteer hoe het nu is en laat het los. Als het iets groters is om los te laten is het een goed idee een bepaald ritueel te bedenken. Je kunt bijv. van je af schrijven en afscheid nemen van hoe het was. Of kies voor een fijne meditatie. Alles is goed, zolang het voor jou werkt en je in de ontspanning kunt komen.

Hoeveel invloed heb je erop?

In een eerdere blog heb ik het weleens gehad over de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Waar het hierbij vooral om gaat is in hoeverre je invloed hebt op de situatie. Als je hier geen invloed op hebt dan kun je boos of verdrietig zijn tot je erbij neervalt maar het heeft totaal geen zin want je kunt de situatie toch niet veranderen. Covid-19 is hier een goed voorbeeld van. Heb je wel invloed op de situatie, bijv. een project wat meer werk kost dan je van tevoren had bedacht, bedenk dan welke acties je nog kunt uitvoeren zodat je met een gerust hart straks op vakantie gaat en het ECHT kunt loslaten. Want een goede vakantie, dat hebben we allemaal wel dubbel en dwars verdient, toch? Wil je gemakkelijk ontspannen en je hoofd leegmaken? Dan heb ik iets leuks voor je! Een vijfdaagse zomer challenge waarbij je dit leert met de juiste oefeningen uit mindfulness en yoga. Ben je nieuwsgierig geworden, lees dan hier verder!
Over de schrijver