1 jaar thuiswerken - voordelen en 3 krachtige tips
11 maart 2021 
2 min. leestijd

1 jaar thuiswerken - voordelen en 3 krachtige tips

Als ik je een jaar geleden had verteld dat je voor een langere tijd thuis zou werken en alles online plaatsvond? Dan had je mij keihard uitgelachen! Ineens is iedereen bekend met Zoom, Teams en Webex. Alle vergaderingen vanuit je eigen vertrouwde woonkamer (of een opgeruimd washok). In je heerlijke kloffie, dikke sokken en favoriete kop koffie. Een kind op schoot of kat in je nek in beeld tijdens een online vergadering werd al snel normaal en geaccepteerd. Wat kan er veel veranderingen in een jaar tijd. Je hebt onwijs veel geleerd over het online werken en waarschijnlijk ook veel over jezelf! Natuurlijk heb je wel collega’s, maar je ziet ze voornamelijk op een beeldscherm en er is weinig ruimte voor spontaniteit. Het is niet zo gek dat je soms moe bent en dat je je collega´s en de koffieautomaat gesprekken op een fysieke manier mist. Er zijn voor- en nadelen aan het thuiswerken en zo heeft ieder voordeel weer zijn nadeel (in het cruijffiaans).

Werkplek thuiswerkers niet ideaal

TNO heeft speciaal vanwege Covid-19 een NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) onderzoek gedaan. Eind 2020 werkt bijna de helft van de werknemers thuis. De arbeidsomstandigen van de thuiswerkers zijn vaak niet ideaal. 45% van de thuiswerkers heeft behoefte aan extra middelen voor een goede werkplek. Ook zijn thuiswerkers (nog) meer gaan zitten dan normaal! Naar je werk toe gaan is er natuurlijk niet bij en het loopje naar een andere afdeling heb je ook niet. Bijna 90% zit minstens 6 uur per dag achter een beeldscherm, gemiddeld bijna 8 uur per dag.

Thuiswerken ook na covid-19

Ondanks de nadelen van thuiswerken wil bijna 1 op de 4 werknemers na Covid-19 grotendeels vanuit huis werken. Ze zijn tevreden omdat ze het fijn vinden in hun eigen vertrouwde omgeving te zijn. Aangezien de situatie nog wel even zo blijft en veel medewerkers ook graag (deels) thuis willen blijven werken is het belangrijk de situatie thuis zo fijn mogelijk voor jezelf te maken! Speciaal voor de thuiswerkers nog 3 krachtige tips waar je in ieder geval aandacht aan wilt besteden om succesvol, vitaal en vooral gelukkig thuis te werken.

TIP 1: ga bewegen!

Beweging is zo belangrijk voor lichaam en geest! Het is heel verleidelijk om het niet te doen, nu je toch het huis niet uit hoeft. Spreek met jezelf af om elke dag een ommetje te doen, voor je begint of aan het einde van de werkdag. Onderbreek je werk meerdere keren per dag en ga even bewust achter die laptop vandaan. Ren een paar keer de trap op en neer of doe een dansje in de woonkamer. Maak het leuk, want als je plezier ervaart doe je het vaker!

TIP 2: verbind met je collega’s

Zorg voor verbinding met je collega´s. Voorkom dat je als een gek de bulletpoints van de agenda van de vergadering afloopt en je helemaal vergeten bent te vragen hoe het ECHT gaat met je collega. Belangrijk (en heel fijn!) even in te checken bij elkaar. Bedenk een leuke vraag - beetje out of the box mag - waar je het over gaat hebben. Vertel bijvoorbeeld over die leuke nieuwe hobby die je hebt opgepakt sinds het thuiswerken. Ook leuk om af en toe met je collega een lunchwandeling te doen, zodat je elkaar echt ziet.

TIP 3:Hou het leuk en luchtig

Bouw je thuiswerkplek om tot met iets leuks waar je blij van wordt. Focus je op de voordelen van het thuiswerken. Met sokken aan het werk met je lelijke slobbertrui - kan! Lekkerste koffie in je favoriete mok - kan! Lunchen met je kinderen en vrouw - kan ook! Zorg dat er wat te lachen valt want dat is belangrijk om op te laden. Beloon jezelf af en toe, want je doet het hartstikke goed :). Koop een mooie bos bloemen, trek je mooiste kleren aan op maandag en voer de casual vrijdag weer in. Sluit de werkdag af met een dansje... hoe gekker hoe beter! Het is tenslotte JOUW huis, jouw thuiswerkdag, jouw leven. Leuk he? Dat je het nu veel meer zelf mag bepalen hoe dat eruit ziet? Bij Vitallife ondersteunen we de medewerkers van onze klanten met inspirerende en vooral leuke webinars om het beste van het thuiswerken te maken. Wil je meer weten, kijk dan HIER! (Bron: de website van de TNO schreef in dit artikel uitgebreid over het NEA COVID-19 onderzoek)
Over de schrijver