Thuiswerken - iedere dag feest met 5 #Hacks
16 maart 2021 
4 min. leestijd

Thuiswerken - iedere dag feest met 5 #Hacks

Thuiswerken, je vindt steeds meer je weg en het wordt het nieuwe normaal. Thuiswerken heeft duidelijk impact op je geluksgevoel, energieniveau en jouw vitaliteit. Julia Eisele, werkplekadviseur en expert op het gebied van vitaliteit voor bedrijven deelt in deze blog haar Thuiswerk #Hacks met je zodat elke dag thuiswerken als een feest voelt. Aandacht besteden aan een goed ingerichte thuiswerkplek en je eigen werkroutines is cruciaal om energiek, bevlogen en vitaal aan het werk te zijn. Je thuiswerkplek is ergonomisch gezien vaak minder ideaal dan je werkplek op kantoor. Denk aan de tafel waaraan je zit, maar ook aan de verlichting en je routines. Het leuke is dat je thuis op veel meer zaken invloed hebt dan op kantoor. Een groot voordeel! Je kunt zelf eenvoudig je werkplek verbeteren. Draai je favoriete muziek (niemand die er last van heeft) of trek je comfortabele outfit (lekker die warme sokken!).

Creëer zelf thuis die fijne werkplek!

Misschien herken je het, je hebt wat fysieke klachten gekregen door een minder goed ingerichte thuiswerkplek. De vraag is hoe je ermee omgaat. Leg je de verantwoordelijkheid bij een ander (je werkgever, de maatregelen van de overheid, een mondiale epidemie…) en wacht je op wat er gaat gebeuren? Dan kies je ervoor geen tot weinig invloed te hebben en dat hoeft niet! Kies je voor maximale invloed dan onderzoek je waar jij blij van wordt. Daar kun je zelf wél invloed op hebben. Welke stappen kan je vandaag en morgen nemen om je situatie telkens een beetje te verbeteren? Zo heb je een positieve invloed op je eigen omgeving en verleg je de focus van onmogelijkheden naar mogelijkheden!

Hoe doen thuiswerkers het?

Als werkplekadviseur bij Vitallife heb ik het afgelopen jaar honderden online- thuiswerkplek adviezen gegeven. Onwijs leuk om bij zoveel mensen thuis een kijkje te mogen nemen. Wat zijn er toch veel creatieve oplossingen wat betreft de thuiswerkplek! Vaak zie ik dezelfde aandachtspunten veel terugkomen. Deze heb ik deze samengevat tot mijn beste tips – de 5 Thuiswerk #Hacks! Om je met gemakkelijke middelen en op een simpele manier te helpen bij het thuiswerken.

#1 Hoe zit je erbij?

Na een aantal uren werk voel je je nek en schouders: pijn, spanning, kramp of een vermoeid en zeurend gevoel. Herken je dat? Dit geeft aan dat de verhouding tussen tafel- en zithoogte niet klopt. Werk je aan een eetkamertafel met een gewone stoel, dan is de houding niet geschikt om langdurig aan te werken. Je zit te laag waardoor je je schouders gaat optrekken en spanningsklachten ontstaan. Verhoog je zithoogte door middel van een stevig kussen of bijv. een opgevouwen deken. Ook als je een bureaustoel tot je beschikking hebt pas je stoel aan op de eettafel hoogte. Lees HIER hoe je zorgt voor goede verhouding tussen bureau en bureaustoel.

#2 Move your body

Langdurig zitten heeft veel nadelige gezondheidseffecten. ‘Zitten is het nieuwe roken’ stelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie van Amsterdam VU. In Nederland zijn we koploper in Europa als het gaat om langdurig zitten. Meer dan 32% van ons zit elke dag meer dan 7,5 uur! Fysieke klachten en een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s als hart-en vaatziektes, diabetes en dementie liggen op de loer. De lichamelijke inactiviteit heeft invloed op een verminderde functie van onze spieren en stofwisseling, maar ook de functies van ons brein. Thuiswerken helpt hier niet bij. Waar je pre-corona nog met de fiets naar je werk ging ben je nu binnen een paar stappen op je werkplek. Reden genoeg om in beweging te komen! Onderbreek je werkdag dus een aantal keer en BEWEEG! Denk daarbij aan een ommetje met stevige pas, trap lopen, een paar squats, of een rondje springen op de trampoline van je kinderen. Doe een dansje in de woonkamer, rek en strek een beetje en zwaai met je armen. Met alles waarvan je hart sneller gaat kloppen doe je jezelf een groot cadeau. Belangrijke tip om de slagingskans dat je blijvend gaat bewegen te verhogen is om de drempel voor jezelf zo laag mogelijk te maken en voor acties te kiezen die je ook leuk vindt.

#3 Licht in het donker

Nu de dagen weer korter worden en er minder daglicht beschikbaar is kan het thuiswerken een extra harde stempel op je drukken als je gevoelig bent voor de winterdip. Er is de kans dat je minder naar buiten gaat omdat je in de ochtend niet eerst moet reizen naar je werk. In het ochtendlicht is de concentratie van blauw licht heel hoog. Blauw licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine - het stofje dat ons slaperig maakt – gaat stoppen en zorgt dus voor alertheid en meer energie. Maak er slim gebruik van een maak een ommetje buiten zodra het lekker licht is. Daarnaast wil je zo veel mogelijk licht overdag in je huis – natuurlijk of niet. Dus trek de gordijnen open en zet terwijl je werkt alle lampen aan. Een goede tafel- of bureaulamp op je werkplek zorgt voor meer energie de hele werkdag door en voorkomt dat je vermoeid raakt.

#4 Vakantie voor je ogen

Het staren naar een computerscherm vermindert de knipperfunctie van onze ogen met maar liefst 50%! Dat wil zeggen dat we veel minder vaak met onze ogen knipperen. Het knipperen heeft een aantal belangrijke functies. Naast het reinigen en vochtig houden van onze ogen geeft ons oog, open of gesloten, een belangrijk signaal af naar ons lichaam en brein. Open betekend activiteit en alertheid. Is het oog gesloten dan gaat ons lijf over op herstel. Dat gebeurt in een fractie van een seconde. Maak slim gebruik van deze functie en sluit je ogen regelmatig en met aandacht en geef jezelf hiermee een mini-vakantie.

#5 Pimp it up!

Kijk eens kritisch naar je eigen werkplek die je hebt gecreëerd. Wat vindt jezelf belangrijk, wat zijn jouw persoonlijke waarden? Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je overzicht heel belangrijk vindt en is het op je werkplek een rommeltje van spullen die nog moest opruimen en stapels papieren? Dan is dit een ongemerkte energienemer. Nadat je jouw persoonlijke energienemers te lijf bent gegaan is het de kunst om juist energiegevers toe te voegen. Waar wordt je blij van? Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen of een leuke plant bij je werkplek of een foto van je favoriete vakantiebestemming. Zo maak je optimaal gebruik van de voordelen van thuiswerken en creëer je een omgeving die je werkplezier en energie verhogen. Iedere dag weer een feestje! In het Webinar "Thuiswerken met plezier" neem ik medewerkers mee om eens kritisch naar hun Thuiswerkplek te kijken en om vooral door middel van deze en nog meer #Hacks in de prakijk te brengen meer plezier, productiviteit en energie toe te voegen aan hun Thuiswerkdag. Lees hier alles over de inspirerende en vooral leuke Webinars.
Over de schrijver