Zitten is de nieuwe pandemie
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Zitten is de nieuwe pandemie

Je hebt vast weleens gehoord van de leuze: zitten is het nieuwe roken. Al klopt het niet helemaal want roken is altijd ongezond en zitten is comfortabel en natuurlijk gedrag. Maar! Te veel zitten is absoluut niet goed voor je. Nederland is een kampioen in lang zitten. Dat is helaas niet iets om trots op te zijn. Tijd voor verandering anders wordt het zitten de nieuwe pandemie.

Kampioen in langdurig zitten

Wist je dat wij in Nederland Europees kampioen zijn in langdurig zitten? Schrik niet, 32% van de Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag. Hoogleraar Erik Scherder heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij noemt het zitten de nieuwe pandemie. Langdurig zitten brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Je stofwisseling vertraagt en afvalstoffen worden minder goed afgebroken. Veel zitten kan leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en depressie. Buiten dat zijn er ook nog de algemene ongemakken als stijfheid en pijn in spieren. Een aantal opmerkelijke uitkomsten kwamen onlangs uit het TNO NEA onderzoeksrapport. De arbeidsomstandigheden van thuiswerkers zijn nog niet ideaal: 45% van de thuiswerkers heeft behoefte aan extra middelen voor een goede werkplek. Daarnaast zijn thuiswerkers nog meer gaan zitten. Bijna 90% zit minstens 6 uur per dag achter een beeldscherm, gemiddeld bijna 8 uur per dag. Ook in de vrije tijd zitten thuiswerkers nog eens 5 uur. Dat is een uur en drie kwartier meer dan eind 2019 en drie kwartier meer dan van de zomer.

Meer bewegen op een dag

Succesvol slimmer bewegen, dat is wat we te doen hebben! Regelmatig meer (kort) bewegen is de oplossing! Ik hoor je denken, maar ik heb toch helemaal geen tijd om een marathon te lopen? Of je vindt juist dat je al goed bezig bent want iedere dag voordat je je werkdag begint sta je een uur op de loopband. Natuurlijk is dit heel goed van je, maar daar los je het langdurig op je billen zitten niet mee op. Het gaat om de kleine korte onderbrekingen tijdens je werkdag en deze bewust integreren. Om je werkdag te onderbreken kun je even opstaan en lekker rekken en strekken. Het helpt als je iedere onderbreking koppelt aan een bestaande gewoonte zodat je het ook echt blijft doen. Als je wacht op je kopje koffie doe wat strekoefeningen. Neem een andere werkhouding aan wanneer je na de wc bent geweest. Kies er voor een keertje staand aan het keukenaanrecht te werken. Wanneer je een lang telefoongesprek met je collega moet voeren, loop allebei een blokje om. Of als je een lange tijd in een online vergadering zit wissel dan af van zittend en staand anders wordt het wel een hele lange zit. Maak de stap naar meer onderbrekingen op een dag iedere keer klein. Kleine stappen maken groot verschil! In het Webinar ’Thuiswerken met plezier’ neem ik medewerkers mee om eens kritisch naar hun Thuiswerkplek te kijken en om vooral door middel van deze en nog meer #Hacks in de praktijk te brengen meer plezier, productiviteit en energie toe te voegen aan hun Thuiswerkdag.
Over de schrijver