Cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt altijd een ‘veerkrachtige’ keuze!
04 maart 2021 
2 min. leestijd

Cirkel van invloed en betrokkenheid. Je hebt altijd een ‘veerkrachtige’ keuze!

Eigenlijk heb je het best goed voor elkaar. Je zit lekker in je vel, je hebt een prima baan, een mooi huis en fijne mensen om je heen. Ineens overkomt je iets vervelends wat je niet zag aankomen. Je bent helemaal uit het veld geslagen want je was hier niet op voorbereid. Waarom overkomt jou dit nou? Je weet niet hoe je hiermee om moet gaan en er overheerst een gevoel van stress. De cirkel van invloed en betrokkenheid leert je hier meer over.

Onderneem actie!

Als er iets onverwachts op je pad komt waar je totaal niet op zit te wachten ben je geneigd je heel verloren te voelen. Op zo’n moment moet je jezelf de vraag stellen: heb ik er invloed op? Stel je gaat met lood in je schoenen naar je werk. Je zit duidelijk vastgeroest in je baan, dan kun je hier iets aan doen! Ga het gesprek aan met je werkgever over hoe je het anders zou willen of kies ervoor naar andere mogelijkheden te kijken, misschien wel in een totaal andere omgeving. Of je voelt al een tijdje dat jij en je ‘beste’ vriend uit elkaar groeien. Je kent elkaar nog van vroeger en je hebt samen veel meegemaakt. Steeds vaker valt het je op dat je elkaar niet begrijpt. Dat je elkaar minder opzoekt. Het lijkt erop alsof jullie andere dingen belangrijk vinden in het leven. Als je de deze gedachten en gevoelens hebt, doe er dan iets mee. Stel je kwetsbaar op en bekijk samen of je weer verbinding kunt vinden in de vriendschap. Niet meer investeren in de relatie kan ook een krachtige keuze zijn.

Van de cirkel van betrokkenheid..

Je kunt veel leren van de cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey. De Cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Je kunt denken aan het weer, de economie of een situatie in de wereld zoals de pandemie Covid-19. Op de aspecten in de cirkel van betrokkenheid heb je geen tot beperkte invloed.

.. Naar de cirkel van invloed

In jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar je wel invloed op uit kunt oefenen. Deze cirkel bevat precies dat waar je echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt. Denk aan je gedachten, gevoelens, beslissingen en gedrag. Je kunt het weer niet veranderen, maar je kunt wel de focus leggen op wat juist kan doordat het heeft gevroren. Kleed je warm aan en ga het ijs op! Ook hebben we geen invloed op Covid-19. Bekijk voor jezelf wat je wel kan doen om van deze periode te leren. Reflecteer voor jezelf het afgelopen jaar en bedenk hoe je met veerkracht vooruitkomt. Wekelijks behandelt Julia van Vitallife samen met werkgeluksdeskundige Shannon een leuke vraag in een vlog. Bekijk hier nu de vlog ‘Hoe kan ik meer invloed hebben?
Over de schrijver