Zeven tips om een potentiële burn-out te herkennen én te voorkomen:
06 september 2019 
3 min. leestijd

Zeven tips om een potentiële burn-out te herkennen én te voorkomen:

Slapeloze nachten, hoofdpijn en vergeetachtigheid. Al maanden weet je dat die burn-out eraan zit te komen. Je negeert echter de signalen.

Mensen met een bijna-burn-out leven vaak al maanden in ontkenning. Je hebt er immers baat bij om de klachten te negeren. Straks, als dit project is afgerond of je een buffer hebt opgebouwd, zal het vast wel beter gaan. Hoe langer je echter doorloopt met de stress, hoe groter de kans dat je die burn-out uiteindelijk ook keihard voor je kiezen krijgt. Het belangrijkste is daarom om eerst de signalen van een aanstaande burn-out te herkennen.

Slechte nachtrust

Een van de belangrijkste signalen is verstoorde nachtrust. Je ligt uren wakker voordat je in slaap valt. Het kan ook zijn dat je na twee uur slaap heel helder wakker wordt en de grootst mogelijke moeite hebt om opnieuw in dromenland te komen. Verder is het mogelijk dat je ’s morgens heel vroeg al wakker wordt. Het gevolg daarvan? Je bent al vermoeid voordat de dag goed en wel is begonnen. Nog een signaal dat er een burn-out op de loer ligt, is het groeiende gevoel dat je de grip op van alles en nog wat aan het verliezen bent. Je gaat langer werken en gaat niet op tijd naar huis. Bovendien zeg je leuke dingen af, omdat je denkt dat langer werken de grip weer terugbrengt. Op het werk kun je je moeilijk concentreren. Je bent snel afgeleid, vergeetachtig en raakt snel geïrriteerd. Heb je daar bovenop nog eens regelmatig last van kleine fysieke klachten zoals hoofd- en rugpijn en slik je die weg met een paracetamolletje? Ook dat kunnen symptomen zijn die aangeven dat je een burn-out staat te wachten. Bovendien hebben vrienden en familie waarschijnlijk al vaker gezegd dat je er slecht uitziet. Ach, dat valt best mee toch? Kortom, dat bagatelliseer je liever. Voorkomen is beter dan genezen. Herken u je je in bovengenoemde signalen? Lees dan deze zeven tips eens door en smoor een dreigende burn-out snel in de kiem.

1. De fysieke balans

Oftewel: bewegen. Een afschuwelijk cliché natuurlijk, maar zeker waar. Beweging helpt als er een burn-out op handen is. Lichamelijke activiteit is namelijk noodzakelijk om de afvalstoffen van je stresshormoon kwijt te raken. Het is dus een van de eerste dingen waar je naar moet kijken als je je zwaar gestresst voelt. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Neem elke dag de trap in plaats van de lift, ga een half uur eerder naar een afspraak of benut de lunchpauze onder meer om een kwartiertje buiten stevig aan de wandel te gaan.

2. De voeding

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil hoeveel invloed voeding heeft op de gesteldheid. Omdat je lange dagen maakt schuift je ’s avonds een kant-en-klaarmaaltijd naar binnen en ontbijt je ’s morgen steevast met een kop koffie en een koek. Het probleem van snelle avondmaaltijden is dat er doorgaans te weinig groente in zit. Zoet eten (koek) en drinken (sap en koolzuurdranken) zorgen weliswaar voor een snelle energieshot, maar stimuleren door al die suikers ook de vorming van insuline. Die slaat de brandstof op als vet voor het lichaam in plaats van het te gebruiken als energie voor de hersenen.

3. Durf los te laten

Wees eens heel eerlijk tegen jezelf. Is het nou echt niet mogelijk om iemand in dienst te nemen die jouw taken kan verlichten? Wat bijvoorbeeld te denken van een boekhouder die de administratie op orde maakt. Het kost weliswaar een paar centen, maar scheelt wel veel tijd die je weer aan andere dingen kunt besteden. Een nuttige investering dus.

4. Win advies in

Raadpleeg goede vrienden of familie, loop met andere mensen het bedrijf en de werkzaamheden eens door om te kijken wat je op korte en langere termijn zou kunnen verbeteren. Anderen staan veel verder van je bedrijf af en kunnen daardoor soms veel duidelijker signaleren waar de schoen wringt.

5. Gas terug

Dit is voor mensen die tegen een burn-out aanhikken misschien wel het allermoeilijkste: gas terugnemen en de boel de boel laten. Letterlijk. Ga er eens een hele maand tussenuit, maak desnoods een lange voettocht in de bergen om zo helemaal los te komen van uw werk en na te denken over wat u nu echt wilt. Stel jezelf daarbij de vraag of het werk nog wel echt iets toevoegt aan je leven. Bijna de helft van de mensen met een burn-out ziet uiteindelijk in dat wat ze doen niet is wat ze willen. Wat nu? Simpel, een carrièreswitch natuurlijk.

6. Vrije tijd

Wanneer je er geen maand tussenuit kunt, gun jezelf dan op z’n minst tijd om leuke dingen te doen. Stress en plezier gaan namelijk niet samen. Het beste tegenwicht heet ontspanning. Ga op tijd naar huis. In plaats van thuis de laptop weer open te klappen, bezoek een film, het café of ga op bezoek bij vrienden.

7. Lijstje

Als je gestresst bent, dan heb je aan het einde van de dag vaak het gevoel dat je niet productief bent geweest. Schrijf voor jezelf daarom eens op wat je die dag allemaal hebt gedaan. Grote kans dat je met een veel beter gevoel naar huis gaat.


Over de schrijver