Zes tips die je de winterdip door helpen!
26 januari 2021 
1 min. leestijd

Zes tips die je de winterdip door helpen!

In de winter is het koud en heb je weinig zin om de deur uit te gaan. Gooi er een lockdown met verplicht thuiswerken bovenop en je komt helemaal de deur niet meer uit! Een winterdip ligt op de loer en dat is niet zo gek aangezien er één op de vier Nederlanders last van heeft.

Opstartproblemen

Herken je dat? Het duurt nog even voor de lente komt, de dagen zijn korter, het is langer donker. Je begint je steeds vermoeider te voelen. Je komt met moeite je bed uit, snoozet een paar keer en verlangt steeds meer naar je verse kop koffie. Normaal gesproken maak je je klaar om naar het werk te gaan maar wat nou als je woonkamer ineens je kantoor is? Dan hoef je enkel nog de deur uit voor een boodschap en zelf dat hoeft niet meer want kan tegenwoordig gemakkelijk online besteld worden.

Gebrek aan daglicht

De nummer één regel ook in de winter: ga naar buiten! Kleed je warm aan, motiveer jezelf en begin de dag met een ochtendwandeling. ’s Ochtends krijg je meer blauw licht binnen en dat geeft je een goede boost. Zo kun je je overdag veel beter concentreren en voel je je actiever. Heb je na een drukke werkdag ook moeite om ’s avonds tot rust te komen? Kies dan voor een avondwandeling want het rode licht zorgt er juist voor dat je ontspant en slaperig wordt.

6 tips tegen de winterdip tijdens thuiswerken

  1. Niemand is een binnenmens, dus ga naar buiten. Het liefst in de ochtend, zodat je blauw licht binnenkrijgt.
  2. Zorg dat je genoeg licht hebt op je werkplek. Doe de gordijnen open, creëer zoveel mogelijk natuurlijk licht in combinatie met een bureau- of tafellamp voor een goede verlichte werkplek.
  3. Het is fijn als je werkplek bij een raam is zodat je zo nu en dan naar buiten kunt kijken. Is dit niet het geval? Sta op, loop naar het raam en neem even bewust de tijd om naar buiten te starten.
  4. Kies voor zonlicht uit een potje. Extra Vitamine D slikken in de winterperiode is alleen maar goed voor je.
  5. Nog steeds niet genoeg licht? Je kunt ervoor kiezen om speciale lampen aan te schaffen die het ‘echte’ daglicht goed nabootsen.
  6. Naar buiten gaan! Ook gedurende je werkdag. Door regelmatig te bewegen in de buitenlucht zal je gelijk weer energiek voelen. Denk bijvoorbeeld aan een kort ommetje tijdens de lunchpauze.
Wil je meer tips om energiek en vitaal te werken - ook thuis? Download het ‘Ebook 10 tips stressvrij thuiswerken’.
Over de schrijver