Stressvrij thuiswerken, hoe doe je dat?
26 januari 2021 
2 min. leestijd

Stressvrij thuiswerken, hoe doe je dat?

Als je normaal gesproken naar je werk gaat, kleed je je netjes aan, rijd je naar je werk en begint de dag bij het koffiezetapparaat met je collega's. Ook als je thuis aan het werk bent is het belangrijk de dag fijn met routines te beginnen. Thuiswerken vraagt om meer creativiteit en flexibiliteit. Het is niet altijd eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Hoe zorg je voor een fijne werk- en thuissituatie? Tien tips: stressvrij thuiswerken!

Fijne werkplek

Ga naar je werk! Niet echt natuurlijk maar doe alsof. Zet je wekker, trek toch dat je fancy shirt uit de kast, loop een rondje in de buurt, zet thuis je favoriete kop koffie en bel die leuke collega voordat je achter die computer duikt. Zorg ervoor dat je thuiswerkplek goed aanvoelt. Zet een bloemetje op tafel, ruim die zooi op en zorg ervoor dat je op een plek zit waar genoeg verlichting is.

Goede zithouding

Al nagedacht over hoe je achter je computer zit? Grote kans dat je niet in de goede houding zit. Als je je armen te veel moet optillen ontstaat er spanning in je nek, schouders en bovenrug, au! Leg een kussen op je stoel zodat je wat hoger zit. Kijk je teveel omlaag naar je scherm, dan is het belangrijk je computer hoger te zetten. Je hebt hier speciale laptopstandaarden voor maar een stapel boek of gezelschapsspellen werkt natuurlijk ook!

Micropauzes nemen

Neem je wel genoeg pauzes tussendoor? Om te beginnen kun je heel gemakkelijk een micropauze nemen. Micropauzes zijn korte onderbrekingen van het werk variërend van ongeveer een halve minuut, of iets langer. Even je muis en toetsenbord loslaten en de spierspanning in polsen, armen, nek, schouders en rug laten verdwijnen. Sta even op en maak wat krachtige bewegingen, adem diep door. Hierdoor verbetert de doorbloeding van de spieren en de ophoping van afvalstoffen wordt voorkomen. Ook zul je merken dat je je daarna weer beter kunt concentreren.

Voldoende beweging

Naast de micropauzes kun je ook wat grotere pauzes inlassen. Bij voorkeur pak je om het uur (max. twee uur) een korte pauze en een langere pauze halverwege de dag. Kies ervoor om even lekker naar buiten te gaan. Laat de hond uit (of je kinderen) en geniet heel bewust van de frisse lucht. Trampoline in de tuin? Laat je even helemaal gaan! Doe een dansje in de woonkamer of loop de trap een paar keer op en neer. Beweging is goed voor je algehele gezondheid en zorgt ervoor dat je bloedcirculatie op gang komt. Daarna kan je weer met nieuwe energie en focus aan de slag!

10 tips Stressvrij Thuiswerken op een rij!

  1. Een frisse start van de dag en check het einde van de dag bewust uit.
  2. Deze tijden kunnen spannend zijn voor iedereen. Geef extra aandacht en liefde aan elkaar.
  3. Zorg goed voor jezelf en take a break (liever dus meerdere keren op een dag!)
  4. Een fijne & gezonde werkplek is het halve werk dus zorg goed voor werkplek geluk.
  5. Thuiswerken is heel anders dan op de zaak dus maak een plan. Wat wil je vandaag echt doen?
  6. Kies bewust één ding tegelijk. Rond dit eerst af voordat je verder gaat. FOCUS AAN!
  7. Zorg voor een duidelijk en positief einde van de dag. Waar ben je vandaag trots op?
  8. Regelmatig bewegen helpt de gezondheid. Zorg voor positieve energie!
  9. Gezond eten en drinken is belangrijk. Start met een goed ontbijt en water.
  10. Peace of mind: neem tijd voor jezelf. Een korte meditatie oefening zorgt voor focus.
Wil je deze tips wat uitgebreider tot je door laten dringen en nog eens rustig nalezen? Download het Ebook 10 tips stressvrij thuiswerken’.
Over de schrijver