Werk-privébalans: Een uitnodiging tot ontspanning | 10 Tips
10 september 2019 
3 min. leestijd

Werk-privébalans: Een uitnodiging tot ontspanning | 10 Tips

Veel mensen worstelen met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Zeker nu we in een digitaal tijdperk leven en altijd en overal bereikbaar willen zijn. Flexibele werktijden en thuiswerken geven meer ruimte en keuzemogelijkheden om je privéleven met je drukke baan te combineren, maar dat maakt het niet altijd gemakkelijker. De verleiding is groot:werken in de avonduren, op zondag snel een paar mails wegwerken terwijl je kinderen naast je op de bank een film kijken, iemand bellen onderweg naar school….
Maar wanneer komen wij nu aan échte rust toe? Hebben wij echt quality time met ons gezin? En ten aanzien van werk: wanneer werken wij daadwerkelijk gefocust aan maar één taak?

De sleutel tot meer ontspanning in ons leven ligt in bewuste keuzes: kiezen voor ons werk, kiezen voor ons gezin of vrienden, kiezen voor ons zelf.

De impact van een verstoorde werk-privébalans op de productiviteit is onlangs onderzocht door adviesbureau Hay Group: werk en privé zijn innig met elkaar verbonden. Zo kan een hoge werkdruk ervoor zorgen dat een werknemer in zijn vrije tijd niet genoeg ontspant. Aan de andere kant kunnen gebeurtenissen in de privésfeer het werk nadelig beïnvloeden. Beide situaties zorgen ervoor dat je werknemers minder in balans zijn.

10 Tips om een goede balans te vinden én vast te houden

  1. Zet je telefoon/mail eens uit: Als je vrij bent, wordt ons leven voor een groot gedeelte beïnvloed door de continue informatie die wij door onze smartphones ontvangen. Altijd bereikbaar! Maar er zit ook een uitknop op jouw telefoon! Maak er gebruik van en ervaar een tijd met minder prikkels en echte aandacht voor wat je op dat moment doet!
  2. Zeg eens “Nee”: Overal en altijd bereikbaar. Altijd beschikbaar voor iedereen? Nee! Als je echt geen tijd of energie voor een klus of afspraak hebt, is het op je werk of privé, mag je ook best voor jezelf kiezen en “nee” zeggen. Niemand zal het je kwalijk nemen en je wordt er zeker een leuker, meer ontspannen persoon van!
  3. Wees spontaan: Probeer niet alles in je agenda door te plannen. Een vrije dag geeft ruimte voor spontane uitjes of ontmoetingen. Of gewoon het genot van niets doen. Van zo’n onverwacht “cadeautje” wordt je extra blij J.
  4. Time management: Alles is te leren, dus ook je tijd duidelijk indelen. Maak aan het begin van je werkdag een goed plan, waarin je ook rekening houdt met tegenvallers. Hier heb jezelf, maar ook je collega’s veel baat bij.
  5. Duidelijke afspraken: Maak duidelijke afspraken met je werkgever over hoeveel je werkt en waar je werkt. Thuiswerken en werken op kantoor hebben allebei zijn voor- en nadelen. Duidelijke en reële afspraken voorkomen teleurstelling en stress.
  6. Vaste werkplek: Creëer een vaste plek waar je werkt en houd deze overzichtelijk en reserveer deze voor je werk. Ben je klaar met werken? Dan kan je je werk letterlijk en figuurlijk achter je laten. Werken aan je eettafel werkt niet echt ontspannen – voor jezelf niet en voor je gezin niet!
  7. Me-time: Tijd voor jezelf. Doe wat je graag doet, sporten, ontspannen met yoga, koken, een boek lezen, een dag vrij met je vriendin of een avond uit met je maatjes. Heel belangrijk en wees er niet zuinig op. Hier laad je van op en het maakt je weer extra gemotiveerd als je aan het werk gaat.
  8. Vakantietijd!: Neem afstand! Ga af en toe eens op vakantie of een lang weekend weg. Laat dan alles achter en pak het pas weer op als je terug bent. Wedden dat de wereld doordraait als jij je er heel even niet mee bemoeit?
  9. Vergeef jezelf: Je bent weer terug van vakantie en het leven lijkt opeens wel in een dubbele tempo te gaan. Geef jezelf tijd om er weer “in” te komen. Dan geef je jezelf de kans om het ontspannen gevoel vast te blijven houden.
  10. Bepaal je doelen: Een duidelijk doel voor ogen laat je niet alleen van dag naar dag leven, maar geeft jou ook een groter beeld voor ogen. Dat geeft rust. Heb je een doel gehaald? Beloon jezelf dan ook. Positieve gevoelens als trots versterken je uithoudingsvermogen in stressvolle tijden.

Balans betekent niet persé dat het 50-50 moet zijn. Het is jouw leven, dus jouw balans. Veel succes met het vinden van die van jou!

Door: Vitallife


Over de schrijver