Op de fiets naar je werk – 10 motieven
10 september 2019 
1 min. leestijd

Op de fiets naar je werk – 10 motieven

Op donderdag 22 mei 2014 fietst heel Nederland naar het werk tijdens de Fiets naar je Werk Dag. Deze dag brengt op een goede en leuke manier het zakelijke fietsen onder de aandacht. Vaak zijn er genoeg redenen om niet op je fiets naar je werk te gaan. Al kloppen deze argumenten niet altijd… plus 10 motieven om wel te fietsen.
 • Het regent te vaak in Nederland. Volgens de statistieken van het KNMI regent het (maar) 7,5% van de tijd.
 • De afstand naar mijn werk is te groot. Voor de meeste mensen is een afstand tot twintig kilometer enkele reis geen bezwaar. De oplossing is anders om fietsen en reizen per auto/ OV te combineren. Bijvoorbeeld door het laatste deel van je traject per vouw- of OV-fiets af te leggen. Of kies er bijvoorbeeld voor één of twee dagen te fietsen.
 • Fietsen kost te veel tijd. Op de korte afstand is een fiets sneller dan een auto. Je hoeft niet lang naar een parkeerplek te zoeken. Met fietsen naar je werk bespaar je verder de tijd om te moeten sporten voor je broodnodige gezondheid.
Naast deze redenen, kun je altijd nog wel een smoes bedenken om niet te gaan fietsen, maar om deze 10 redenen is het aan te raden juist wel te gaan fietsen:
 1. Fietsen is gezond, tevens neemt je conditie ook toe.
 2. Fietsen houdt ons land leefbaar. Overal auto’s is niet goed voor de schaarse ruimte in ons land, niet goed voor het milieu.
 3. Fietsen is goed voor het milieu. Een fiets is een duurzaam vervoermiddel dat amper energie kost en geen schadelijke uitlaatgassen afgeeft.
 4. Fietsen helpt tegen files. Tien procent minder auto`s in de spits lost het fileprobleem al grotendeels op.
 5. Fietsen helpt tegen ziekteverzuim. Fietsen is bewegen. Dat doet de meerderheid van ons land te weinig. Gevolg: welvaartsziekten en daardoor meer ziekteverzuim dan nodig is.
 6. Fietsen helpt tegen stress. Bewegen en ontspanning helpen tegen stress, een veel voorkomend verschijnsel tegenwoordig bij de werkende mens. Fietsen is bewegen en relaxen. Een half uurtje per dag maakt je meer stressbestendig.
 7. Fietsen houdt de bereikbaarheid in stand. We slibben dicht met overal autowegen en parkeerplekken. Een fiets, fietspaden en stallingen nemen veel minder ruimte in beslag. Dat maakt ons beter bereikbaar. Opvallend gegeven is dat de meeste autoritten kleine afstanden betreffen die je ook per fiets kunt doen.
 8. Fietsen is goedkoop. Een autokilometer kost ongeveer €0,32, terwijl een fietskilometer minder dan €0,07 kost. Dat scheelt €250,- per duizend kilometer!
 9. Fietsen voor deze campagne helpt mensen in ontwikkelingslanden. Met de sponsorgelden van je gefietste kilometers steunen we kleine duurzame ontwikkelingsprojecten.
 10. Fietsen heeft snel resultaat. In je conditie, je welbevinden én je portemonnee. Maar ook in de opbrengsten voor het goede doel.
Bron: Wellvit


Over de schrijver