Verbinding met je collega’s ook bij thuiswerken doe je zo
13 april 2021 
2 min. leestijd

Verbinding met je collega’s ook bij thuiswerken doe je zo

Gelukkig zijn in je werk is niet iets vanzelfsprekends. Als je werk hebt uitgekozen wat past bij wie je bent en waarin je jezelf kunt ontwikkelenben je al aardig op weg. Wat zorgt ervoor dat je meer werkgeluk en werkplezier beleeft? Je kunt beter zeggen: WIE! Verbinding met je collega's en anderen is iets waar we erg gelukkig van worden. Hoe zorg jij tijdens je werk voor voldoende verbinding met anderen in deze tijd? Veel van ons werken nu alweer een jaar thuis. Als je je collega’s of klanten ziet is het hoogstwaarschijnlijk online. De overige momenten ‘spreek’ je elkaar via de mail. De fijne koffieautomaat momenten heb je niet meer. Even binnenlopen om te sparren is er ook niet bij. Je zit thuis en je bent in je eigen wereld met je eigen kop koffie, alleen maar aan het doorwerken en je hebt weinig interactie met anderen. Doordat we veel online aan het werk zijn is de verbinding in de knel komen te zitten en speelt eenzaamheid voor een deel van werkend Nederland een belangrijke rol. 

Relaties maak gelukkiger 

Wij mensen zijn groepsdieren en hebben van nature verbinding en relaties nodig. Als je het vanuit de evolutie bekijkt betekent het dat als je alleen bent je wordt uitgesloten of als je buiten de groep valt je sterft. Dat betekent dat eenzaamheid een belangrijke stressfactor is. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van relaties ons gelukkiger maakt. Waardevolle verbindingen zorgen ervoor dat je gewoon lekker in je vel zit. Je hebt een sociaal vangnet als je in de stress zit en je voelt je gewoon veiliger, energieker en gelukkiger. Waardevolle verbindingen geven je meer veerkracht.  

Maak het persoonlijk

Hoe maak je dan verbinding? Dan kan bijvoorbeeld op de momenten voordat je je volledig op je werk stort. Open de vergadering met een out-of-the-box vraag en laat iedereen hier kort over vertellen. Of sluit de vergadering juist af met de vraag: “Waar heb je de afgelopen dagen erg moeten lachen? Laat je collega’s eens lachen met een flauwe grapWat ook heel leuk en waardevol isis het geven van complimenten aan elkaarHet is leuk om een compliment te krijgen maar ook zeker om deze te geven. 

Plan we-time in

Het is misschien jammer dat het allemaal minder spontaan is, maar de momenten van verbinding kun je prima in je agenda inplannen! Ga een keer wandelen met je collega in plaats van een meeting via Zoom. Of bel elkaar op, doe een goede headset op en loop alsnog die wandeling. Bespreek dan ook even net iets meer met elkaar dan de gebruikelijke agenda. Vertel elkaar wat je zoal meemaakt – al is dat momenteel even iets minder 😉 - en gooi je uitdagingen of eventuele problemen op tafel. Wie weet is het luisterend oor van die collega net even voldoende of heeft je collega de oplossing waar je zelf nog niet over had nagedacht. Verbinding met anderen maakt werkgelukkiger maar er zijn nog veel meer manieren om werkplezier te ervaren. Na het Webinar ‘Fluitend aan het werk’ heb je praktische tools in handen om werkgeluk te vergroten. Kijk hier voor meer informatie.  

Over de schrijver