Veerkracht: Van overleven naar groeien
22 februari 2021 
2 min. leestijd

Veerkracht: Van overleven naar groeien

eerkracht, ineens hoor je dit woord het veel om je heen. Ook premier Rutte sprak tijdens een persconferentie uit dat hij trots was op de veerkracht van de Nederlanders. Veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met stress, tegenslag en veranderingen. Sterker nog, om hier veel beter uit te komen! Het gaat niet enkel over 'terugveren' naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. 

Van overleven naar groeien

Het is niet gek dat er de laatste tijd veel wordt gesproken over veerkracht. In tijden van crisis gebeuren er veel onverwachte dingen en krijg je te maken met verschillende tegenslagen. Deze gebeurtenissen kunnen zo intens voelen dat je in de overlevingsstand komt. Gelukkig biedt veerkracht iets veel mooiers dan alleen overleven. Het biedt de mogelijkheid om het beste uit jezelf te halen en om te groeien. 

Een droom die in duigen valt 

Stel je voor dat je al je zinnen hebt gezet op jouw droombaan. Je bent de eerste ronde gemakkelijk doorgekomen, je voelt aan alles dat je echt de perfecte kandidaat voor deze job en je hebt al tegen iedereen gezegd dat je een nieuwe baan hebt. Totdat je een telefoontje krijgt en er tegen je wordt gezegd dat je “een goede tweede kandidaat bent”. De grond zakt onder je voeten weg. Wat is dat balen zeg! Je had er zo op verheugd en deze baan zou de oplossing zijn voor al je problemen.

Een positieve kijk op het leven

Wat nou als je tegenslagen in je leven op een positieve manier bekijkt? Dan heb je niet het gevoel dat je wereld instort maar ervaar je het als een tegenvaller en kom je hier alleen maar sterker uit. Je bent dan sterker gericht op nieuwe mogelijkheden en raakt niet direct in de stress als er iets even niet gaat zoals jij wilt. Dat je als het ware meeveert met de situatie. Je bent in staat om te leren groeien en weet te dealen met elke situatie. Hoe vervelend en teleurstellend dat ook kan zijn.

Stel duidelijke doelen voor jezelf

Als je duidelijk voor ogen hebt wat ‘de zin van het leven’ voor jou betekent werk je ergens naar toe en zet je je echt ergens voor in. Ambitieuze doelen geven je kracht om te transformeren. Je komt vaak uit je comfortzone omdat je alles op alles zet dat doel te bereiken. Het is logisch dat tegenslagen en het gevoel van falen om de hoek komt kijken. Dat is helemaal niet erg! Sterker nog, je leert ervan en komt iedere keer beter en sneller terug! Je ontwikkelt veerkracht, het omgekeerde van stress.

Zoeken naar oplossingen en kansen

Continue jezelf uitdagen om op een creatieve manier op zoek te gaan naar oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Een crisis leent zich hier goed voor! Je moet wel experimenteren wat goed werkt en wat niet. Alleen dan kun je blijven overleven en weer doorgroeien. Alleen dan kom je veerkrachtiger uit de wedstrijd! Pak je verantwoordelijkheid, accepteer de situatie en kom er nog beter uit. Het vermogen hebben om positief, strijdbaar en sterk te blijven in moeilijke tijden. Dat is wat veerkracht betekent! 

Delen is vermenigvuldigen

Mensen zijn geneigd problemen zelf te willen oplossen. Dit kan een soort trots zijn met de gedachte ‘ik kan het zelf wel’ of misschien juist een schaamtegevoel van ‘ik wil niet dat iemand dit weet’. Vraag juist om hulp! Het is veel krachtiger mensen deelgenoot te maken van de situatie, je kwetsbaar op te stellen en te vragen om hulp. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Delen is vermenigvuldigen, samen kom je verder dan alleen. Om te groeien als mens kan het helpen om zicht te krijgen op je eigen blinde vlek. Grote kans dat mensen in je omgeving dit zien en kunnen benoemen.Wil je meer weten over veerkracht en hoe je dit kunt toepassen in de dagelijks leven en in je werk? Lees meer over onze Webinars en meld je aan voor de Start met Veerkracht.  

Over de schrijver