Micropauzes zijn korte onderbrekingen van het werk variërend van ongeveer 5 tot 25 seconden, of iets langer. De micropauze werd oorspronkelijk bedacht ter voorkoming van RSI-klachten bij mensen die de hele dag achter een computer werken.
Het idee is dat je zeer regelmatig je muis en toetsenbord gedurende korte tijd loslaat. De spierspanning in polsen, armen, nek, schouders en rug verdwijnt dan even, waardoor de doorbloeding van de spieren wordt verbeterd en de ophoping van afvalstoffen wordt voorkomen. Naast de micropauze heb je ook de rustpauze.
Rustpauzes zijn pauzes die wat langer duren dan de micropauzes, ongeveer vijf minuten, en die vinden bij voorkeur elk uur plaats. In deze periode worden geen computerwerkzaamheden verricht. Het is goed en effectief om zowel micropauzes als rustpauzes meerdere malen gedurende de dag te nemen.
Om jezelf emotioneel, mentaal en lichamelijk op te laden, is het niet direct nodig om een vakantie te boeken! Je kunt stress-gerelateerde problemen ook voorkomen door regelmatig korte micropauzes in te bouwen. Deze korte rustmomenten geven lichaam en hoofd de gelegenheid om even te ontspannen en herstellen.
Voor elke werknemer is het belangrijk om geregeld een frequente en korte onderbreking in te bouwen om lichamelijke klachten te verminderen of te voorkomen. Om je concentratievermogen te herstellen, is het noodzakelijk om gedurende de onderbreking activiteiten uit te voeren die lang genoeg duren om de aandacht volledig van de werktaak af te halen.
Voordelen van micropauzes:
- lichamelijke, mentale & emotionele ontspanning
- tegengaan van RSI-klachten
- betere concentratie
- tijdwinst op lange termijn
Plan je pauzes!
Het is goed om je dag op te delen en meerdere vaste pauzemomenten in te lassen. Zo kan je bijvoorbeeld in de ochtend tot aan de lunch minimaal 3 rustmomenten (5 minuten) inbouwen en na de lunch wederom 3 rustmomenten. Spreek met jezelf af, dat je in 3 van deze pauzes bijvoorbeeld met de trap naar beneden gaat lopen en weer naar boven (of andersom). Dan heb je even goed alle spieren bewogen en is je bloedcirculatie goed op gang. Dat helpt om overmatige spierspanning (en dus klachten) te voorkomen. In de andere 3 rustmomenten ga je wat strekoefeningen doen.TIPS: Wat kan je doen tijdens een micropauze?
- Doe een korte ontspanningsoefening, bijvoorbeeld: stop even helemaal met werken en leg je handen in je schoot of laat ze losjes langs je lichaam hangen.Laat je schouders, armen en handen volledig tot ontspanning komen. Adem enkele keren bewust, rustig en gelijkmatig in door de neus, diep naar de buik en vervolgens uit door de mond.
- Traplopen
- Maak met je armen boven je hoofd een klimbeweging, als de ene hand naar boven reikt, is de andere hand wat lager. Klim als het ware de ladder op.
- Beweeg je lichaam door even te gaan wandelen, koffie te halen of stretchoefeningen te doen.
- Vraag je werkgever om een micropauze softwareprogramma op je computer te laten installeren.
- Glimlach altijd terwijl je je lichaam probeert te ontspannen! Het helpt hierbij om aan iets leuks te denken.
- Installeer een app op je mobiele telefoon om variatie aan te brengen of tips op te doen voor beweging en ontspanning.
- Kijk naar de voeding die je tot je neemt (lees daarover in onze Guest Blog van Vitaliteitscoach Sandra W.).
Hoe kan je als werkgever je personeel stimuleren om vaker rustmomenten en micropauzes te nemen?
- Stimuleer je medewerkers om voldoende rustmomenten te nemen. Op de lange termijn bevordert dat de concentratie en productiviteit van je medewerkers!
- Je kan bijvoorbeeld een pauzeprogramma op de computer van je personeel laten installeren.
- Bied je personeel gezonde tussendoortjes (fruitmand) en (bron)water aan.
- Organiseer in de werktijd interventies die de ontspanning, bewustwording en vitaliteit van je medewerkers bevorderen, zoals lunchwandelen of stoelmassage.
Wil jij meer weten over het bevorderen van de vitaliteit en productiviteit van je medewerkers? Bekijk hier onze oplossingen voor het verbeteren van vitaliteit, werkgeluk en teamverbinding.
Door: Vitallife (met dank aan E. Ebbinkhuijsen)