Tips bij RSI/KANS, schouderklachten en (thuis)werken
10 september 2019 
2 min. leestijd

Tips bij RSI/KANS, schouderklachten en (thuis)werken

Wij kennen dat allemaal: Veel uren achter het beeldscherm. De deadline komt steeds dichterbij en geleidelijk merk je hoe je schouders in de avond als je klaar bent met werken - of zelf tijdens je werkdag- steeds vaster komen te zitten en gespannen aanvoelen. Maar die deadline moet je toch echt wel halen en ga je nog harder werken. Je gunt jezelf niet de pauze waarom je lichaam je vraagt. Op een gegeven moment kan uit die vervelende spanning in je schouders RSI ofwel Kans ontstaan. Maar waar hebben wij het dan eigenlijk precies over? En wat kan je ertegen doen om deze klachten te vermijden?

Je schoudergewricht: een belangrijke schakel in je lichaam met schouderklachten

Je schouder is een complex gewricht waar veel verschillende spieren, pezen en zenuwen bij elkaar komen. Veel van de spieren en pezen in je schouder zijn verbonden met je nek, arm en rug en faciliteren op deze manier een veelvoud van beweging en inspanning. Wij gebruiken ons schoudergewricht bijna de hele dag door voor een groot aantal handelingen, zoals tillen, deuren openen, besturen van de auto en natuurlijk op je werk. Bij klachten in je schouder kan het dan ook tot pijn en tintelingen in deze gebieden komen en/of tot krachtverlies. Al in een vroeg stadium zal je de invloed op jouw functioneren in je dagelijkse routines en op het werk ervaren.

Wat kunnen de oorzaken zijn van schouderklachten?

  • Langdurige spanning in arm en schouder
  • Langdurig belasten van de schouder in extreme standen Hoe verder de bovenarm van de romp is verwijderd, des te groter is de kans op klachten
  • Langdurige en herhalende roterende bewegingen in je schoudergordel maken of blootstelling aan hand-armtrilling
  • Een combinatie van oorzaken

Wat te doen als je schouderklachten hebt

SchouderklachtenVoor de meeste schouderaandoeningen, zeker in een vroege stadium, geldt de regel ´rust roest`. Dat houdt in dat juist het gelijkmatig en rustig bewegen van een schouder die zeer doet bevorderlijk is voor het herstel. Een lichte pijn mag daarbij optreden. Verergert de pijn en wordt deze stekend en houdt deze langer dan een uur aan, dan is het zaak om de precieze aard van de klacht vast te stellen. Zoals bij alle klachten geldt de regel: hoe sneller je aandacht geeft aan een (spannings-)klacht en deze behandelt, des te sneller is de klacht verholpen en het lichaam hersteld. Op dit moment wordt het aantal Nederlanders met schouderklachten geschat op 21%. De duur van hun klachten variëren van enkele weken tot soms enkele maanden. Bij tijdige en adequate behandeling is de helft van het aantal Nederlanders in de regel na 6 maanden weer klachtvrij.

Hoe kan ik schouderklachten voorkomen?

  1. Neem voldoende pauzes tijdens je werk
  2. Wissel regelmatig van werkhouding. Door de dynamiek in je werkhouding te behouden, blijft je bloedcirculatie op peil en heb je minder kans om klachten te ontwikkelen
  3. Zorg ervoor dat je schouders zo ontspannen mogelijk zijn tijdens je werk
  4. Let erop dat je je schouders niet omhoog trekt en dat je bovenarmen dicht bij je romp houdt
  5. Vermijd (langdurige) werkzaamheden, waarbij je met je armen boven schouderhoogte werkt
  6. Heb je al met een (lichte) spanning te maken in je schoudergebied, let er dan extra goed op dat je rustmomenten neemt. Neem iets vaker een pauze op je werk, waarbij je ook daadwerkelijk je werkplek verlaat. Loop even rond, maak grote bewegingen met je armen en rol met je schouders. Dat stimuleert de bloedcirculatie en dat zorgt wederom voor meer ontspanning.
  7. Laat je eens heerlijk masseren of ga na je werk nog wandelen of sporten.
Door: Vitallife


Over de schrijver
Reactie plaatsen