Hoe zorg je voor meer rust in je hoofd?
03 mei 2021 
2 min. leestijd

Hoe zorg je voor meer rust in je hoofd?

Je hoofd maakt overuren en allerlei gedachtes komen langs en lopen kriskras door elkaarDie waren er altijd al maar sinds het thuiswerken lijkt het nog chaotischer en drukker in je hoofd! Je hebt zoveel verschillende petten op dat je continue aan het switchen bent. Je moet je collega nog terugbellen, je hebt nog wat uit te werken voor een klant, je moet nog boodschappen doen, een wasje draaien, een cadeautje kopen en shit, je moet je belastingaangifte ook niet vergetenHoe zorg je nu voor meer rust in je hoofd?  Eind 2020 heeft het TNO onderzoek gedaan naar de impact van de COVID-19 pandemie op werknemers. Bijna een derde van de thuiswerkers gaf eind 2020 aan regelmatig over te werken (32%). Van de werknemers die (deels) thuis werkten, gaf 87% aan dat het werk veranderd was, bijvoorbeeld andere taken of werkzaamheden. Werknemers die veel meer op hun bordje kregen dan voor COVID-19, ervaren vermoedelijk meer stress en hebben continue het gevoel dat ze op hun tenen moeten lopen. Een gevolg hiervan kan een burn-out zijn waarbij je je erg vermoeid voelt en zelf depressief kunt raken.  

Voorkom een burn-out of bore-out

Er zijn ook werknemers die juist minder taken en minder uitdaging kregen dan voor COVID-19. Dit zorgt ervoor dat mensen door isolement en verveling in een bore-out terecht kunnen komen. Dit is een vorm van extreme verveling op het werk en je kunt hier dezelfde klachten ervaren als burn-out (vermoeidheid, depressiviteit). Kortom: beide situaties zijn niet rustgevend voor je hoofd! Als er bij zoveel mensen (87% van de thuiswerkers) het werk is veranderd, geeft het al aan hoeveel er gevraagd wordt van de veerkracht van de medewerkers. Het is dus belangrijk dit serieus te nemen en te ontdekken hoe je dit voor jezelf en je collega’s kunt oplossen. Meer rust in je hoofd willen we allemaal, maar hoe doe je dat? Mensen zijn geneigd te zeggen doe het maar eens rustig aan” of “schrap wat dingen uit je agenda. In principe is daar niets mis mee, maar iets anders is nog veel belangrijker. Steek je energie in opladen en zorg ervoor dat je je batterij genoeg oplaadt. Wanneer je je focust op iets uit je agenda schrappen, krijg je daar juist stress van omdat je dan iets moet afzeggen wat je belangrijk vindt. Heb je iets in je agenda staan wat onbelangrijk voor je is en je geen energie geeft? Dan is het natuurlijk wel verstandig om kritisch naar je agenda te kijken en deze afspraak te schrappen 

Plan je ontspanning in!  

Een gezonde mix tussen inspanning en ontspanning is erg belangrijk. Opladen klinkt fijn, maar hoe laad je dan op? Ga dingen doen waar je blij van wordt! Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Het kan een bezoek zijn aan de schoonheidsspecialiste, een wandeling in het bos of een lunchafspraak met een vriendin. Plan bewust deze oplaad activiteiten in je agenda. Wil je even op een simpele en snelle manier tussen de bedrijven door opladen? Focus je je dan op je ademhaling. Op het moment dat je stress voelt, haal heel diep adem en laat los. Als je langer uitademt dan dat je inademt krijgt je lijf het signaal dat het veilig is en zal je minder stress ervaren.  Wil je nog meer leren over ontspanning en hoe je meer rust in je hoofd krijgtHet meer rust in je hoofd’ webinar leert je d.m.v. krachtige mindfulness en eenvoudige yoga technieken op te laden en de spanning gemakkelijk van je af te laten glijden. 

Over de schrijver