Goede voornemens volhouden, zo doe je dat!
23 januari 2023 
2 min. leestijd

Goede voornemens volhouden, zo doe je dat!

Het is weer bijna zover. Een nieuw jaar staat voor de deur. Weer een mooie kans om oude gewoontes overboord te gooien en nieuwe te verwelkomen. Tijd voor goede voornemens! Hoe komt het dat het zo lastig is, goede voornemens volhouden? Wat nou als ik je vertel dat het met je motivatie te maken heeft?

Goede voornemens volhouden

Hoe vaak heb je alle goede voornemens gehad? Je wilt meer sporten, gezonder eten, meer kiezen voor ontspanning. De eerste weken ga je er helemaal voor. Je schrijft je in bij de sportschool, je gaat twee keer per week, je maakt gezonde maaltijden voor jezelf klaar (vriest zelfs wat in!) en je pakt er vaker een boek bij. En hoe vaak is het je gelukt dit ook daadwerkelijk vol te houden? Helaas blijft het vaak bij ‘voornemens’ en val je snel weer in je oude patroon.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Motivatie is de reden waarom we iets doen. Onze drijfveer om van die bank af te komen met als doel: doelen stellen en halen. Je kunt een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsiek komt vanuit jezelf, het is een intern proces. Extrinsiek heeft te maken met externe factoren. Je bent gemotiveerd omdat er bijvoorbeeld een toekomstige beloning tegenover staat als je presteert. Dat klinkt leuk maar de intrinsieke motivatie heb je nodig om echt in de ‘flow’ te komen.

In de flow door intrinsieke motivatie

Hoe fijn is dat? Als je met een opdracht bezig bent en je lekker in de ‘flow’ zit. Alles gaat in snel tempo, je bent lekker op dreef, het vloeit uit je vingers, je zit volle bak in je concentratie en aan energie niet te kort. De enige manier om dit te bereiken is middels intrinsieke motivatie. Als je deze motivatie weet te vinden, wil je altijd aan het werk! Je bent niet afhankelijk van externe factoren en doet je best toch wel. Maar wat nou als je deze motivatie vanuit binnenuit niet direct (altijd) voelt? Hoe kun je er dan voor zorgen dat deze aangewakkerd wordt?

Zet je motivatie aan en kom in actie!

Just do it! Je moet iets doen, kom in actie, kies voor beweging! Wachten tot inspiratie tot je komt is leuk maar niet heel effectief. Onderneem actie, hoe klein de stap ook is. Het is mooi om ambitieuze doelen te stellen, maar wees realistisch en begin met een kleine stap. Heb je als goed voornemen dat je wilt afvallen? Kies voor de fiets en niet voor de auto. Snoep een keer in de week en niet elke dag. Wil je een sixpack? Begin met vijf sit-ups op een dag en bouw het langzaam op, zodat je het steeds langer volhoudt.  Rome is ook niet op één dag gebouwd ;-). Zou jij willen dat jouw medewerkers meer gewoontes aanleren en zich hieraan houden? Gun je ze een routine die helpt de persoonlijke doelen ook daadwerkelijk te behalen? En, niet onbelangrijk, om echt de verbinding met elkaar op te zoeken? Dan is het webinar GoFit21 zeer geschikt! Hier vind je alles terug over dit webinar.

Over de schrijver