Ruim één op de acht werknemers had in 2011 burn-outklachten. Het gaat dan onder andere om gevoelens van vermoeidheid en van emotionele uitputting.
Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS over 2011. Ook stellen deze werknemers zich leeg te voelen en vergt het hen veel om met mensen om hen heen te werken. Leeg voelen blijkt de meest genoemde burn-out klacht. Dit is bijna 27 procent van de werkenden het geval. Hoe ouder de werknemer, hoe leger hij zich bovendien voelt. Werknemers met een hoge werkdruk en weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden kampen vaker met burn-outklachten: dat is bij 37 procent zo, terwijl van de werknemers die zich wel sociaal gesteund voelen 11 procent kampt met dergelijke klachten.
Partner
Werknemers met een partner en kinderen hebben daarentegen minder vaak dergelijke klachten (een op de negen). Bij alleenstaande werknemers heeft een op de zes burn-outklachten. Van werknemers die alleenstaande ouder zijn, had een op de zeven deze klachten. Dit is vrijwel evenveel als bij werknemers die een partner hebben en geen kinderen.
Werkdruk
Vier op de tien werknemers heeft te maken met hoge werkdruk, zo blijkt uit de cijfers. Hiervan ervaart 22 procent burn-outklachten. Bij werknemers met een lage werkdruk is dit 7 procent. Mannen hebben gemiddeld iets vaker last van burn-out klachten. Bij hen is dit 13,4 procent, terwijl van de vrouwen 12 procent met burn-outklachten kampt. In 2008 is het aandeel werknemers met klachten van burn-out gestegen, daarna is het nagenoeg gelijk gebleven. (Bron: ANP) Artikel van
nu.nl