Stoelmassage in het bedrijf kan het ziekteverzuim terugdringen
10 september 2019 
1 min. leestijd

Stoelmassage in het bedrijf kan het ziekteverzuim terugdringen

1 procent minder verzuim levert miljarden op

Werkgevers kunnen met 1 procent minder verzuim miljarden aan kosten besparen. Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau Capgemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar. Gezonde werknemers zorgen bovendien voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met 1 procent door duurzaam werken is goed voor 6 miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met honderd werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro.

Start campagne

Staatssecretaris Paul de Krom zal de resultaten woensdag bekendmaken. Dat gebeurt bij de start van de campagne Duurzame inzetbaarheid. De cijfers wijzen volgens de bewindsman uit dat duurzame inzetbaarheid van personeel winst oplevert. Het ministerie heeft samen met honderd bedrijven die al ervaring hebben met duurzaam werken, in kaart gebracht hoe ook andere werkgevers hiermee succes kunnen boeken. De ervaringen zijn neergelegd in een manifest dat De Krom naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat onder meer dat een Brabantse thuiszorgorganisatie het ziekteverzuim met 5 procent heeft weten terug te dringen door te werken met kleinere teams. De medewerkers zijn daardoor meer betrokken bij hun werk.

Stiekeme rokers

Een schoonmaakbedrijf wist het ziekteverzuim van 12 naar 4,5 procent te verlagen door onder meer een speciaal spreekuur met een fysiotherapeut. Vorige week werd bekend dat scheepsbouwer IHC Merwede in Sliedrecht – 1 van de 100 bedrijven – stiekeme rokers beboet om de gezondheid van het personeel te bevorderen. Sociale Zaken wijst erop dat de arbeidsmarkt de komende jaren drastisch verandert door de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de werknemers stijgt daardoor. Werkgevers zullen dus meer moeten doen om hun personeel te behouden en fit te houden. (Bron: ANP) Artikel van overduurzameinzetbaarheid

Over de schrijver