Waarom is een tussendoortje zo belangrijk?
27 mei 2021 
2 min. leestijd

Waarom is een tussendoortje zo belangrijk?

Dat antwoord is simpel! Je lichaam heeft een tussendoortje nodig om je energie op peil te houden. Je hersenen hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren. Kortom: erg belangrijk voor je concentratievermogen en je gemoedstoestand gedurende je (werk)dag. 

Om te beginnen is het verstandig je suikerspiegel op peil te houden met een gezond en verantwoord tussendoortje in de ochtend, als overgang naar je lunch. Doe je dit niet, dan kan er teveel tijd tussen het ontbijt en de lunch zitten.

Veel mensen vullen deze tijd op met het drinken van koffie. Dat is niet echt een gezonde en effectieve oplossing! Vaak heb je hierdoor juist enorme honger rond lunchtijd. Je hebt het gevoel je lunch te willen aanvallen, je eet teveel en maakt verkeerde eetkeuzes. Met als gevolg dat je een fikse after-lunchdip kan krijgen, omdat je spijsvertering heel hard aan de slag moet.

Je lichaam in de stress-stand

Ook kan het zijn dat je tot de groep behoort die gedurende de dag bijna niets eet (bijv. vanwege drukte), wel veel koffie drinkt, je eetlust verliest en je luncht overslaat! De kans is groot dat je hier slap van wordt, je concentratie verliest, geen geduld meer kan opbrengen, chagrijnig wordt….en op den duur kom je op de dag ook echt voedingsstoffen tekort.

Met alle mogelijke gevolgen van dien zoals ziekte, wallen onder je ogen, chronische vermoeidheid en nog vele andere mogelijke gevolgen. Daarnaast is de kans zeer groot dat je door zoveel uren niets te eten je lichaam in een stress-stand zet. Waardoor je lichaam extra zuinig zal omgaan met de wél aangeleverde energie in jouw maaltijden. En deze energie gaat opslaan in vetreserves.

Tussendoortje om 4 uur

Heb je weleens last gehad van het 'inkakmoment' in de namiddag? Vaak rond een uurtje of 4? Vast wel! Het is tenslotte al weer een aantal uur geleden dat je wat gegeten hebt. Daarom is het de hoogste tijd voor het middagtussendoortje. Kies voor iets als fruit en noten, een volkoren cracker of zilvervliesrijstwafel met beleg een of een bakje yoghurt met fruit en/of zaden.

Je kunt natuurlijk ook behoefte hebben aan echt iets heel lekkers! Als je zorgt dat jouw lekkers ook voedzaam is en suiker- en zoetstofvrij is dat een prima optie. Denk aan pure chocolade van minimaal 70%, dat geeft ook net even een boost. Probeer verschillende dingen uit en ontdek wat voor jou werkt gedurende de dag.

Zorg dat je zonder hongerklap na werktijd achter het fornuis staat. Om vervolgens echt van het avondeten te kunnen genieten! Dus…wil je meer energie gedurende de dag? Dan is het verstandig te kijken naar de juiste verdeling van je eetmomenten en bedenk goed wat je eet. Wees hier bewust van en handel er naar. Je zult zien dat het je veel meer concentratie en focus oplevert tijdens je (werk)dag. Dat is toch heel wat waard?

Wil je meer leren over meer energie tijdens het werk en thuis? Het ‘bruisend van energie’ webinar leert je op een leuke en makkelijke manier gezonde keuzes te maken, waarvoor je niet je hele leefpatroon hoeft om te gooien. Lees hier voor meer informatie over dit webinar of andere toffe Vitallife's webinars.
Over de schrijver