Waarom bewegen tijdens je werkdag
10 september 2019 
2 min. leestijd

Waarom bewegen tijdens je werkdag

Ziek van zitten… maar wat precies is het dat ons ziek maakt? Het zitten zelf! Bewegingswetenschappers van de VU hebben het onderzocht: langdurig en zonder onderbreking zitten heeft een schadelijk effect op het lichaam. Het beïnvloedt namelijk de suikerstofwisseling in het bloed. Het is dus belangrijk om tijdens je werkdag regelmatig te bewegen. Een uurtje sporten in de avond is natuurlijk fantastisch, maar maakt de schade lang niet goed!

De nieuwe pandemie: Inactiviteit!

Volgens recent onderzoek zitten 45,6% van de Nederlanders ouder dan 15 jaar gemiddeld 7 uur of meer per dag. Dat is het hoogste percentage van alle Europeanen! (Vergelijking: België: 5,7 uur en Duitsland: 5,8 uur.) Bovendien zitten wij ook nog zo´n 85% van onze vrije tijd! Wie veel zit heeft een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. De kans op vroegtijdig overlijden door bijvoorbeeld een hartinfarct of andere hart- en vaatziekten stijgt met 15% als je gemiddeld 8 tot 11 uur per dag zittend doorbrengt. Is dat meer dan 11 uur dan stijgt dit getal naar 40%! Dus: (langdurig) zitten is dodelijk!

Wat kunnen wij doen?

Het is zeer belangrijk om regelmatig te bewegen. En dan gaat het met name om een grote spiergroep, zoals bijvoorbeeld de bovenbenen. De spieren gebruiken namelijk graag glucose als brandstof. En de verbranding hiervan is belangrijk om de energie in je lichaam in beweging te houden en je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Lang zitten beïnvloedt de suikerstofwisseling in je bloed. Iemand die langdurig blijft zitten, heeft meer moeite om de suikerspiegel constant te houden. Een gezond lichaam kan dat aan, maar op de lange termijn of als er andere belastende factoren bij komen kijken, kan dat leiden tot diabetes en/of hart- en vaatziekten.

Echt waar?

De bewegingswetenschappers van het VU hebben proefpersonen 2 dagen gevolgd. Op dag één hebben deze de hele dag gezeten, bijvoorbeeld achter de PC of de TV. Op de tweede dag hebben dezelfde personen na elk uur dat zij zittend hebben doorgebracht, 8 minuten bewogen. Het effect was DIRECT zichtbaar!

Wat kunnen wij anders DOEN?

De oplossing liggen dichterbij dan je denkt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om de telefoon altijd staand op te nemen. Ga tijdens je werk regelmatig water halen of koffie/thee. Gebruik dat moment dan om even goed te bewegen en wandel de gang op en neer. Neem de trap! De richtlijn is dat je in de loop van je werkdag een keer 30 minuten aaneengesloten gaat bewegen, bijvoorbeeld in de lunchpauze. Daarnaast loop je extra verdeeld over de hele dag. Het slechte nieuws is: een uur sporten in de avond is geweldig en moet je vooral ten gunste van je eigen vitaliteit blijven doen, maar dat compenseert de schade die overdag is gemaakt niet!

Dus, 6 Tips om gezond (en langer) te leven

  1. Neem de telefoon altijd staand op.
  2. Neem de trap.
  3. Loop verdeeld over de dag een paar keer in de gang op en neer (bv. om drinkwater te halen of iets weg te brengen)
  4. Zwaai dan ook even lekker met je armen.
  5. Kom met je fiets naar je werk.
  6. Beweeg eens per dag 30 minuten aan één stuk.
Door: Vitallife
Over de schrijver