Blue Monday? Zo schud je de depressie van je af!
06 september 2019 
2 min. leestijd

Blue Monday? Zo schud je de depressie van je af!

Somber ingestelde mensen staan vandaag het liefst niet op.

Dat is volgens hen de beste manier om Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar, te overleven. Maar het kan ook anders, zegt Patrick van Hees, schrijver van het boek De Geluksprofessor. ‘Ga de kroeg in vanavond’.

Dus vandaag niet op bed blijven liggen?

Nee, integendeel. Ga erop uit, ontmoet mensen, spreek af, leg contacten en doe iets. Want? Geluk is voor 45 procent terug te voeren op hoe iemand in het leven staat, 10 procent van ons geluksgevoel kan worden toegeschreven aan het toeval en 30 procent heeft te maken met aangeboren ‘levensvaardigheden’. Denk in dat verband vooral aan het kunnen onderhouden van sociale contacten. Bekend is dat partners, vrienden en collega’s in sterke mate bijdragen aan iemands geluksgevoel.

Dus ga iets leuks doen met je vriend of vriendin, of spreek vanavond af met een maat in de kroeg. De dag is zo voorbij.

'Makkelijk gezegd voor een rasoptimist?! ‘Nee, dat heeft daar niet veel mee te maken. Iedereen kan dit. Andersom geldt precies hetzelfde. Als je zwaar op de hand bent kun je altijd wel een ‘excuus’ bedenken waarom je niet lekker in je vel zit. Hoeveel mensen klagen niet over voorjaarsmoeheid, vakantiestress, een winterdip, of zelfs de zomertijd? Je moet niet toegeven aan dit soort gevoelens.

’Ja, maar als de mensen uit het raam kijken en zien wat voor weer het is, dan heb je toch meteen geen zin meer? ‘Nee, zo werkt dat dus niet. De omgeving is maar voor vijftien procent verantwoordelijk voor ons geluksgevoel. Hetzelfde geldt voor de weersomstandigheden. In Denemarken regent het 1 van de 2 dagen, toch ligt het gemiddelde gelukscijfer in dat land op 8,3. Het veel zonnigere Portugal scoort niet hoger dan een 5,7. Nederland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen – allemaal landen met een gematigd klimaat maar de mensen voelen zich hier veel gelukkiger dan in Zuid-Europese landen.’Kortom, we mogen niet klagen? ‘Natuurlijk mag iedereen een baaldag hebben. Als ik ‘s morgens vroeg het ijs van mijn autoruit moet krabbelen, baal ik ook als een stekker. Maar je moet er niet in blijven hangen.

De belangrijkste boodschap voor Blue Monday: je hebt niet alles in de hand, maar wel veel. Ga je vanavond in je eentje zielig zitten wezen op de bank met een boek, of ga je de kroeg in?’Pak jezelf bij je lurven? ‘Ja, natuurlijk moet je jezelf weleens dwingen. Alsof ik me altijd even lekker voel op maandagochtend. In het weekend heb je lekker kunnen uitslapen, en ben je later naar bed gegaan, en dan gaat die wekker weer. Even op de tanden bijten, zou ik zeggen.

’Dus altijd vol gas blijven geven? ‘Dat hoeft nou ook weer niet. Een derde factor die we namelijk niet moeten onderschatten als we het over geluk hebben, zijn wat ik gemakshalve ‘oplaadpunten’ noem. Ik zie om me heen dat we veel te weinig tijd nemen om ons geestelijk weer op te laden. Onze telefoons en andere elektrische apparaten laden we wel op; zelf nemen we daar nauwelijks de tijd voor. Dat is ook weer niet goed. En als iemand echt depressief is, waardoor zo’n persoon niet meer kan functioneren in de maatschappij, is dat natuurlijk verschrikkelijk. Die moet via de huisarts deskundige hulp zoeken. Maar dat is iets heel anders dan een paar mindere dagen hebben.’

Vrolijk ontbijt

Zorg voor een kleurrijke start met extra fruit.

De deur uit

Ga even wandelen of een stukje fietsen.

Zing uit volle borst

Zet je favoriete muziekzender aan.


Over de schrijver